Rețetele Juanitei: Orez oriental cu șofran. Parsi Pulao

orez, retete, retetele Juanitei Sursa foto: Simply Recipes

Pentru a asigura garnitura unui preparat persan din carne de pui, ceva extrem de aromat și delicios – vezi rețeta de fesenjan, am căutat un orez oriental ceva mai special, ca să nu mai apelez la clasicul basmati simplu sau fried rice. Și am găsit aici rețeta de Parsi Pulao (iertare dacă vă sună dubios), adică un orez cu șofran, condimente și fructe uscate.

Nu e greu de făcut, nu e iute, rezultatul vă va încânta. Este parfumat și cu o tentă dulce. Ce aveți nevoie neapărat este șofranul adevărat. Nu numai pentru culoare, ci și pentru aromă și gust. Este scump, dar merită.

Ingrediente

  • 1/2 linguriță de șofran
  • 2 linguri de ghee sau unt clarificat (vezi mai jos cum îl poți obține)
  • 4 păstăi de cardamom
  • 1 baton de scorțișoară
  • 4 cuișoare întregi
  • 10 boabe de piper negru
  • 2 1/2 căni de orez cu bob lung (Basmati)
  • 2 lingurițe de sare
  • Coaja de la o portocală (aproximativ 1 1/2 linguriță)
  • 2 linguri de fistic
  • 2 linguri de migdale fără coajă, feliate
  • 2 linguri de stafide aurii

Mod de preparare

1. Înmuiați șofranul în apă fierbinte

Încălziți o cantitate mare de apă (puțin mai mult de un litru) până la fierbere. Puneți șofranul într-un bol mic, acoperiți-l cu 2 linguri de apă fierbinte și lăsați-l deoparte.

2. Prăjiți condimentele

Încălziți 2 linguri de unt clarificat într-o cratiță de 2 litri cu fund gros, la foc mediu-mare, până devine fierbinte. Adăugați păstăile de cardamom, bățul de scorțișoară, cuișoarele și boabele de piper în cratiță. Prăjiți condimentele timp de 2 minute, cu grijă să nu se ardă.

3. Rumeniți orezul

Adăugați orezul și prăjiți timp de 3 minute, amestecând după un minut sau două. O parte din orez ar trebui să se rumenească la fundul cratiței.

4. Adăugați apa și condimentele și fierbeți orezul

Îndepărtați cratița de pe foc. Adăugați cu grijă 4 căni de apă fierbinte din pasul 1 în cratiță, având grijă să adăugați treptat, deoarece poate face spumă și stropi. Adăugați două lingurițe de sare. Adăugați firele de șofran și lichidul în care au fost înmuiate. Adăugați coaja de portocală.

Amestecați, aduceți rapid la fierbere, reduceți focul la minimum. Acoperiți bine și gătiți timp de 20 de minute.

5. Prăjiți fisticul și migdalele

În timp ce orezul se gătește, într-o tigaie mică, încălziți la foc mediu-mare și adăugați fisticul și migdalele feliate. Prăjiți până se rumenesc ușor, aproximativ 3-4 minute, apoi scoateți din tigaie într-un bol.

6. Îndepărtați condimentele, adăugați stafidele

După 20 de minute, scoateți capacul de pe orez și îndepărtați condimentele care au ajuns la suprafața orezului – bățul de scorțișoară, păstăile de cardamom, boabele de piper negru sau cuișoarele.

Presărați stafidele aurii deasupra orezului. Puneți capacul la loc și gătiți încă 5 minute.

7. Amestecați migdalele și fisticul prăjit

Serviți.

Pentru a face unt clarificat pentru această rețetă, topiți 4 linguri de unt nesărat tăiat felii într-o cratiță mică la foc mediu. Lăsați untul să facă spumă, eliberându-și umezeala. Când spuma se diminuează puțin și observați că solidele din untul topit încep să se rumenească, îndepărtați de pe foc și turnați-l printr-o sită fină căptușită cu tifon sau un prosop de hârtie (pentru a filtra solidele) într-un bol.

Se poate servi împreună cu o salată de castraveți cruzi sau puțin murați.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *