Egiptul a încercat să profite de prețurile mici la grâu, dar a cumpărat mai puțin de o zecime din cantitatea prevăzută inițial

egipt, grau, achizitii, bulgaria Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Egiptul a încercat să profite de scăderea recentă a prețurilor la grâu, dar a reușit să achiziționeze mai puțin de o zecime din cantitatea prevăzută inițial, ceea ce subliniază dificultățile de aprovizionare, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu (inclusiv din România), un produs esențial pentru menținerea programului de subvenționare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 milioane de egipteni.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat, în cadrul licitației încheiate luni, 280.000 de tone de grâu din Ucraina și Bulgaria, care vor fi livrate în octombrie și noiembrie. Săptămâna trecută, GASC a anunțat intenția de a achiziționa 3,8 milioane de tone de grâu, pentru livrare în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025. În final, GASC a achiziționat cinci nave de transport încărcate cu grâu, la un preț între 259,24 și 269,25 dolari pe tonă, inclusiv transportul.

Licitația pentru o astfel de cantitate și perioadă a reprezentat o abordare nouă din partea Egiptului, venind după o recentă remaniere guvernamentală menită să controleze inflația și pe fondul tensiunilor sporite în regiune. Deși inflația a scăzut față de nivelul record de anul trecut, încă depășește 25% și reprezintă o preocupare majoră pentru consumatori.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) se așteaptă ca importurile totale de grâu ale Egiptului să se ridice, în sezonul 2024/2025, la 12 milioane de tone.

În pofida perspectivelor slabe din Franța și a culturilor mai scăzute din Rusia, grâul la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, se tranzacționează aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo, dar de atunci prețurile au scăzut.

Citește și Franţa se aşteaptă la o scădere de 25% a recoltei de grâu din acest an

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *