”Firmele care activează în domeniul organizării de expoziţii, târguri, conferinţe şi congrese au activitatea suspendată total, începând cu mijlocul lunii martie. Dacă în alte domenii gen HORECA s-au prestat, parţial sau total, activităţile de bază ale companiilor, în acest domeniu activitatea a fost complet interzisă, cifra de afaceri fiind, în acesta perioadă, practic zero, fără speranţe de modificare în perioada următoare” arată principalii reprezentanți ai industriei de târguri și expoziții din România, într-o scrisoare deschisă adresată instituțiilor statului.
În această situație nefavorabilă, principalii organizatori de târguri și expoziții, roagă ”Preşedinția, Guvernul şi Parlamentul României să ia în considerare orice soluție care poate contribui la supraviețuirea firmelor din acest domeniu și la menținerea forței de muncă specializată şi calificată până la ieşirea din această criză epidemiologică, economică şi socială cu care ne confruntăm”.
Firmele de profil solicită implementarea unor măsuri care vor putea permite reluarea activității în domeniul expozițiilor, târgurilor, conferințelor şi congreselor.
În comunicat este adus ca argument faptul că ”industria de târguri, expoziții, conferințe şi congrese contribuie la dezvoltarea economiei locale prin crearea de oportunităţi de afaceri pentru firmele românesti, fiind un catalizator al dezvoltării relaţiilor de afaceri şi al implementării de inovaţii şi tehnologii noi în economia românească, cu rolul de a-i creşte productivitatea şi competitivitatea pe plan internaţional. Pandemia provocată de coronavirus a afectat puternic această industrie, prin anularea sau amânarea evenimentelor, cu efect de domino pentru multe sectoare industriale”.
Totodată, expoziţiile şi târgurile profesionale sunt instrumente foarte eficiente și deosebit de rapide pentru propagarea noutăţilor tehnologice, pentru prezentarea produselor de vârf din diverse domenii precum: auto, construcţii, automatizări, IT, medicină, agricultură, turism, mobilă, mase plastice etc. Expoziţiile şi conferinţele specializate sunt indispensabile pentru companiile și IMM-urile româneşti, care reprezintă coloana vertebrală a economiei şi trebuie tratate cu mare importanţă de către guvern şi instituţiile de stat.
”De asemenea, expoziţiile, conferinţele şi târgurile profesionale oferă un impuls puternic pentru întreaga economie locală: constructori de standuri, furnizori de echipamente audio-video, agenții de publicitate, hoteluri, restaurante, comerț cu amănuntul și multe altele” se mai arată în comunicatul semnat printre alții și de organizatorii celebrelor evenimente cu profil agroalimentar, DLG Intermarketing (organizator: Agraria, Agriplanta, Forest) și Romexpo SA ( organizator Indagra ).
foto cover Lantulalimentar.ro/Agraria 2018