Pesta micilor rumegătoare ( PMR ), înregistrată în România, în 19 iulie, provoacă pierderi de animale fermierilor din zonele de focar și teamă și panică în rândul oierilor din toată țara.
Din cauza riscului major de extindere a bolii, mai mulți responsabili din sector și crescători de animale îndeamnă fermierii din toată țara să țină oile și caprele în fermă, dacă nu sunt destinate abatoarelor sau exportului pe piețele terțe. Este vorba de oprirea vânzărilor de oi și capre de la o fermă la alta.
”Încercați acum, în ultimul ceas, să evitați vânzările și cumpărările de animale între voi ( vindeți doar mieii care merg direct la abator sau spre țările arabe ), iar dacă aveți cea mai mică suspiciune de boală sau mortalități, anunțați urgent medicul veterinar, DSVSA din județ sau asociația”, le cere oierilor Constanța Ștefan, președinta Asociației ”Țara Loviștei”.
”Evitați schimbul de ciobani între voi și vizitele de la o turmă la alta și atenție la mașinile care vin în ferme la vânzarea mieilor, să fie sigure din punct de vedere sanitar veterinar”, continuă liderul asociației de crescători de ovine din județul Vâlcea.
”Luați-vă măsuri de siguranță, nu credeți pe cei care spun că nu există boală, supravegheați cu mare atenție ovinele și nu vă jucați cu averea voastră și cu viitorul oieritului în România”, avertizează Constanța Ștefan.
La rândul său, oierul Silviu Cățean, din localitatea Rotbav, județul Brașov, îi sfătuiește pe oieri ”să stea liniștiți în această perioadă dificilă, să nu vândă și să nu cumpere animale din alte ferme, mai ales din zonele unde există suspiciunea sau confirmarea de boală și, mai ales, să aibă toate animalele identificate!”, transmite Revista Ferma.
Florin Țubrea, medic veterinar de profesie, din județul Timiș ( unde a fost înregistrat un focar de PMR, vineri, 26 iulie) scrie pe pagina sa de Facebook:
”Frați ciobani se pare că pesta rumegătoarelor mici nu e chiar o glumă și încep sa apară mai multe focare! De acum înainte totul depinde de cum ne gestionăm fiecare fermele! Dacă pesta porcină a făcut ravagii câțiva ani și a pătruns inclusiv în ferme cu sisteme performante de protecție nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla la oi, unde majoritatea animalelor se cresc în regim deschis sau semideschis!”
G4Food amintește că potrivit unei Decizii de punere în aplicare a Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în 29 iulie, autoritățile românești trebuie să interzică mișcarea ovinelor în afara zonelor de restricții din județele Tulcea, Constanța și Brăila, fără să acorde derogări.