Grecia a interzis transportul de oi și capre în toată țara pentru a încerca să țină sub control o infecție foarte contagioasă cunoscută sub numele de Pesta micilor rumegătoare ( PMR ) sau „ciuma caprelor”, anunță BBC.
„Mișcarea oilor și caprelor pentru reproducere, îngrășare și sacrificare este interzisă în toată Grecia”, a anunțat ministerul Agriculturii de la Atena.
Instituția a comunicat că au fost detectate noi cazuri de infecție în regiunea centrală Larissa și în Corint, în sud.
Virusul, numit în franceză Peste des Petits Ruminants (PPR) poate ucide între 80% și 100% dintre animalele infectate. Nu afectează oamenii.
Într-o declarație făcută luni, 29 iulie, ministerul grec al agriculturii a declarat că interdicția a fost introdusă „cu scopul de a limita răspândirea bolii” și a ajuta la eradicarea acesteia.
Ministrul a afirmat că crescătorii de animale, producătorii de brânzeturi, proprietarii de abatoare și furnizorii de furaje au fost informați despre noile restricții.
În weekend, oficialii ministerului de la Atena au avut și întâlniri urgente cu autoritățile locale din regiunile în care au fost depistate noi cazuri de PPR.
Ministerul a declarat că este în curs de desfășurare o investigație pentru a determina sursa focarului, fără a exclude „importurile suspecte” din străinătate.
Grecia menține, de asemenea, legătura cu UE și cu serviciile veterinare ale statelor membre ale blocului comunitar.
Reglementările UE prevăd că întregul efectiv trebuie sacrificat odată ce un caz de PMR este confirmat, ferma afectată fiind apoi dezinfectată.
Cel puțin 7.000 de animale au fost deja sacrificate în Grecia de când boala a apărut pentru prima dată în țară, pe 11 iulie.
Grecia are cel mai mare număr de capre din Europa. Laptele de capră și de oaie este folosit pentru a face brânza feta – un produs grecesc marca comercială înregistrată.
PMR a fost raportată pentru prima dată în Coasta de Fildeș în 1942 și de atunci s-a răspândit la nivel global.
G4Food amintește că PMR a fost confirmată și în România, în 19 iulie 2024, într-o fermă din județul Tulcea. Focarele s-au înmulțit ulterior în același județ. În prezent, boala este înregistrată și în județele Constanța și Timiș.