Anchetă a procuraturii din Grecia cu privire la proveniența pestei micilor rumegătoare / Canalul Alpha TV: Reprezentanți ai medicilor veterinari spun că în România știau de boală, dar au ascuns inițial că existau cazuri

pesta micilor rumegatoare, grecia, romania, procurori Sursa foto: Theodor Bunica | Dreamstime.com

O anchetă preliminară de urgență a fost dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Infracțiuni Larissa pentru a investiga cine și cum a introdus animalele infectate în Grecia. Alpha TV realizează pentru a cincea zi o anchetă în acest sens și din această anchetă rezultă că există unele elemente neclare, niște zone gri, am spune, de exemplu, cum de s-a întâmplat ca în același timp să fie depistate cazuri și în România și în Grecia, după ce animalele au plecat din România, potrivit Rador Radio România.

Reporter: La data de 11 iulie avem primele decese la animale în România. Autoritățile de acolo însă le pun la început pe seama unei boli nedeterminate și pe seama căldurii excesive predominante în acele zile. În acest fel întârzie să informeze autoritățile europene, întârzie să informeze Comisia Europeană. Vorbind pentru Alpha TV, reprezentanții medicilor veterinari din sectorul public din Grecia spun astăzi că în România știau, dar au ascuns inițial că acolo existau cazuri de pestă și, după cum vă dați seama, s-a pierdut timp prețios.

Realizator: Aceasta este o acuzație foarte gravă. Să mergem acum la o altă chestiune: vin animalele în Grecia, au ștampila intracomunitară, iar întrebarea este când un animal intră într-o unitate, acolo nu ar trebui sa existe un doctor care să-l verifice, pe tot procesul de îngrășare?

Reporter: Da, când animalele au ajuns în Thessalia ar fi trebuit ca dincolo de certificările de care deja dispuneau când au plecat din România, să fie certificată sănătatea lor și de către serviciile sanitar-veterinare din unitatea în care au ajuns, însă, după cum au spus astăzi pentru Alpha TV medicii veterinari, această etapă a controlului în unitate în esență nu mai are loc și se mai verifică doar când ajung la abator, iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de personal din cadul serviciilor sanitar-veterinare. Să mai spun în încheiere că sunt mai puțin de 500 de doctori veterinari de care dispune în acest moment sectorul public.

Realizator: Exact, sunt foarte puțini, și descrii o lacună, adică din momentul în care intră până la momentul în care ajung la abator, cu rezultatele pe care le vedem, cu pestă, de exemplu. Să vedem acum reportajul pregătit de Michalis Arabatzoglou pe acest subiect.

Reporter: O anchetă preliminară de urgență pe tema pestei micilor rumegătoare în Thessalia. Autoritățile vor examina: Cum au fost aduse în Grecia animalele infectate? Cine a fost importatorul? Ce măsuri au fost luate pentru prevenirea extinderii?

Citește și Ministrul adjunct pentru dezvoltare agricolă din Grecia, despre pesta ovină: Cum a venit exact boala și dacă a venit din România nu știm

Directorul Serviciului Sanitar-Veterinar al Unității Regionale Larissa a fost citat pentru vineri, la ora 13, pentru a oferi precizări în cadrul anchetei preliminare de urgență.

Autoritățile elene apreciază că pesta a ajuns în Grecia din centrul de adunare a ovinelor și caprinelor din localitatea de la țărmul mării Baia din România. Unitatea respectivă deține circa 50.000 de animale și aprovizionează multe țări europene.

N. Vlachakis, consilier general pentru comunicare din cadrul Ambasadei Greciei la București: Primele cazuri ale unei boli au apărut pe 11 iulie și au urmat /../ în următoarele zile, medicii veterinari au suspectat că e vorba de dezvoltarea unor afecțiuni la animale de proveniență bacteriană.

Reporter: Cum este posibil însă ca în ambele țări primele cazuri să apară la aceeași dată?

N. Kakavas, președintele Federației Panelene a Tehnicienilor Agricoli din Sectorul Public: Românii au ascuns cazul de aceea au sacrificat până astăzi 50.000 de ovine și caprine. Deși o știau dinainte, au făcut pe neștiutorii /…/ și de aceea după ce a descoperit-o Grecia, de nevoie, pentru că trebuie să informezi Uniunea Europeană, au anunțat și ei.

Reporter: Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru Alpha că au fost luate măsuri care asigură desfășurarea fără probleme a comerțului intracomunitar. Comisia urmărește îndeaproape ambele țări și dispune măsurile necesare la nivelul UE. Atât pentru Grecia, cât și pentru România, Comisia a adoptat o procedură de urgență care va limita circulația mărfurilor susceptibile pentru a asigura că activitatea comercială poate continua fără să fie pus în pericol regimul sanitar al UE.

Când animalele infectate au ajuns în Thessalia ar fi trebuit să fie efectuat un control de către un medic veterinar potrivit legii, după cum subliniază specialiștii. Ce se întâmplă însă în realitate?

G. Lytrokapis, președintele crescătorilor de animale din Thessalia: În acest moment din cauza lipsei de personal din serviciile sanitar-veterinare a fost anulat în esență prima etapă de control și se realizează doar etapa finală, la abator.

Crescător de animale: Și noi vom depune plângere, în calitate de crescători de animale împotriva celor care le-au adus, pentru despăgubire pentru că statul, orice mi-ar da, cel responsabil de aducerea lor aici este și responsabil de faptul că le-am cumpărat eu.

Reporter: Din 2014 legea prevede că fiecare unitate zootehnică trebuie să aibă medic veterinar pentru creșterea animalelor, însă acest cadru nu a fost pus în aplicare niciodată, reclamă medicii veterinari.

G. Lytrokapis: Unele unități nu au nici măcar medic veterinar, merg la zootehniști, la agronomi și cumpără medicamente, iar informarea pentru orice are de a face cu sănătatea animalelor este luată de la cafenea.

Crescător de animale: Este îngrozitor de greu să avem un medic veterinar permanent, nici nu este necesar permanent.

Reporter: Controalele intensive ale medicilor veterinari continuă, iar în Thessalia există și o echipă europeană de medici veterinari. Încă o unitate zootehnică a fost depistată pozitivă la virusul pestei dintr-un total de 34 controlate în regiunea extinsă Sikouri, iar un caz pozitiv a fost depistat și la un abator din zona Trikala.

După cum a anunțat Regiunea Thessalia, în câteva luni este așteptată dezvoltarea unui test rapid pentru depistarea pestei și a altor boli la animale. În plus au fost luate și măsuri extraordinare pentru unitățile de creștere a animalelor.

Sursa: ALPHA TV / Rador Radio România
Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Interesant ar fi sa ne spuna ,cei care ar trebui sa raspunda de securitatea nationala, cum a ajuns boala din Africa in Romania .Sa nu omitem ca fsn urmareste distrugerea si falimentarea României!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *