Update 17.00: Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene pentru următorii cinci ani după ce a primit 401 voturi din partea Parlamentului European. Ea avea nevoie de o majoritate de minim 360 de voturi. 284 de europarlamentari au votat împotrivă, iar 15 s-au abținut. Ea va mai trece încă o dată prin votul Parlamentului European în toamnă, împreună cu toată echipa de comisari europeni.
Articolul inițial:
Ursula Von der Leyen a promis să garanteze un venit echitabil pentru agricultorii europeni în discursul său de joi (18 iulie) în fața Parlamentului European, abordând una dintre principalele revendicări apărute în urma protestelor care au cuprins întreaga Uniune la începutul anului 2024, potrivit Euractiv.com.
Președintele în exercițiu al Comisiei Europene a ținut un discurs pentru a-i convinge pe membrii Parlamentului European (MEP) să o susțină pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, dedicând o parte sectorului agroalimentar.
Ea a subliniat că fermierii „nu ar trebui să fie forțați” să își vândă „alimentele bune” sub costurile de producție.
Von der Leyen nu a intrat însă în detalii cu privire la modul în care va onora un astfel de angajament. Comisia a promis în martie să analizeze punerea în aplicare a normelor UE privind practicile comerciale neloiale și să sporească transparența în lanțul alimentar ca răspuns la demonstrațiile agricultorilor.
„Trebuie să consolidăm poziția agricultorilor în lanțul alimentar; aceștia trebuie să aibă acces la mai mult capital”, a adăugat ea, referindu-se la slaba putere de negociere a producătorilor agricoli față de marii cumpărători.
Directiva UTP (Unfair Trading Practices) este pusă în aplicare în mod diferit în statele membre, unele aplicând norme mai stricte decât altele. De exemplu, legislația spaniolă privind lanțul alimentar conține o clauză care interzice vânzările în pierdere.
De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a făcut aluzie la introducerea prețurilor minime în timpul celor mai grave proteste ale agricultorilor, o măsură pe care propriul său ministru al agriculturii o catalogase cu câteva luni înainte drept „demagogică”.
Cu toate acestea, economiștii agricoli s-au arătat sceptici cu privire la stabilirea unor prețuri minime, observând că acestea nu reprezintă soluția ideală pentru a rezolva problema represaliilor agricultorilor.
Von der Leyen a declarat că promisiunile sale privind viitorul agriculturii vor deveni mai specifice în primele 100 de zile ale mandatului său, când noua sa Comisie va prezenta o „Viziune pentru agricultură și alimentație”, după cum se menționează în orientările sale politice pentru următorul mandat.
„În primele 100 de zile, voi prezenta o viziune pentru agricultură și alimentație care să analizeze modalitățile de asigurare a competitivității și sustenabilității pe termen lung a sectorului nostru agricol în limitele planetei noastre”, se arată în document.
Viziunea se va baza pe rezultatele Dialogului strategic privind viitorul agriculturii, o inițiativă lansată în ianuarie 2024 care reunește în jurul aceleiași mese reprezentanți ai întregului lanț alimentar, ONG-uri și experți din mediul academic.
Politicianul german a menționat „natura” o singură dată în timpul discursului său, și anume pentru a se referi la compensațiile pe care fermierii ar trebui să le primească pentru gestionarea durabilă a acesteia.
În prezent, agricultorii pot primi plăți în cadrul sistemelor ecologice ale politicii agricole comune (PAC), pentru adoptarea voluntară de măsuri agricole ecologice.
„Oricine gestionează natura și biodiversitatea într-un mod durabil și contribuie la echilibrarea bugetului de carbon trebuie să fie recompensat în mod corespunzător”, a declarat von der Leyen.
„Fermierii noștri ne modelează peisajele; ei modelează fața Europei; ei fac parte din cultura noastră; ei asigură securitatea alimentară”, a spus ea.
Cu toate acestea, promisiunile sale privind durabilitatea au fost reduse. Candidata s-a referit la „efectele devastatoare” ale schimbărilor climatice asupra câmpurilor și pădurilor, menționând că fermierii sunt din ce în ce mai afectați de condițiile meteorologice extreme și de lipsa apei.
Pentru a aborda această problemă, ea a anunțat că viitoarea Comisie va prezenta „un plan pentru agricultură care să abordeze necesitatea de a se adapta la schimbările climatice”. De asemenea, ea a promis să prezinte o strategie pentru gestionarea durabilă a apei.