O pâine făcută cu drojdie probiotică a arătat rezultate promițătoare în experimentele pe șoareci, indicând potențialul său de a combate astmul, care afectează 20 de milioane de brazilieni, relatează ScitechDaily. Cercetătorii brazilieni au creat un tip de pâine care ar putea preveni astmul, o afecțiune respiratorie care duce anual la aproximativ 350.000 de internări în sistemul public de sănătate al țării.
Formula, pentru care a fost depusă o cerere de brevet în Brazilia , este descrisă într-un articol publicat în jurnalul Current Developments in Nutrition. Aceasta conține Saccharomyces cerevisiae, o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice care s-a dovedit eficientă în a atenua simptomele astmului la șoareci. Sunt însă necesare teste suplimentare pe voluntari umani.
Astmul, una dintre cele mai comune boli din lume, este tot mai frecvent și afectează aproximativ 20 de milioane de brazilieni, conform bazei de date menținute de Ministerul Sănătății din Brazilia. Se caracterizează în principal prin inflamația căilor respiratorii și hiperreactivitate. Cauzele exacte sunt puțin înțelese, dar se știe că sunt asociate cu iritanți de mediu, dietă și microbiota intestinală, printre alți factori.
Probiotice și astm
Pacienții astmatici pot beneficia de ingestia de probiotice datorită legăturii cu microbiota intestinală. Aceste bacterii benefice sunt de obicei administrate singure sau amestecate cu produse lactate, precum lapte, iaurt și chefir, dar nimic nu împiedică utilizarea altor vehicule, ceea ce este recomandabil pentru pacienții care suferă de intoleranță la lactoză sau alergie la proteina din lapte.
În acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din São Paulo (USP) au inclus pentru prima dată S. cerevisiae în pâine fermentată natural. Grupuri de la Universitatea de Stat din Campinas (UNICAMP) și Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG) au colaborat la proiect. Pentru a evalua potențialul, cercetătorii au testat și comparat trei tipuri de pâine. Prima a fost fermentată cu drojdie comercială, a doua cu S. cerevisiae, iar a treia cu S. cerevisiae plus microcapsule conținând drojdie.
„Am adăugat drojdie vie încapsulată pentru a îmbunătăți viabilitatea și activitatea probiotică la temperatura înaltă atinsă în timpul procesului de coacere,” a spus Marcos de Carvalho Borges, autor al articolului și profesor în Departamentul de Medicină Clinică la Școala de Medicină Ribeirão Preto. „Microcapsulele protejează compușii bioactivi și probiotici, îmbunătățindu-le stabilitatea, supraviețuirea și biodisponibilitatea.”
Cercetări pe șoareci
Șoarecii cu astm au fost hrăniți cu diferite tipuri de pâine timp de 27 de zile. La sfârșitul experimentului, șoarecii hrăniți cu pâinea S. cerevisiae au prezentat mai puțină inflamație a căilor respiratorii și niveluri mai mici de biomarkeri ai astmului.
La șoarecii hrăniți cu pâinea care conținea drojdie încapsulată, hiperreactivitatea căilor respiratorii și nivelurile de biomarkeri al astmului, au fost de asemenea reduse. Aceste rezultate au fost similare cu cele ale studiilor anterioare, confirmând că drojdia vie S. cerevisiae poate ajuta la prevenirea bolii.
„Am constatat că ambele tipuri de pâine fermentată cu S. cerevisiae au prevenit dezvoltarea astmului la șoareci, ceea ce, împreună cu rezultatele altor experimente, arată că această drojdie are efecte foarte consistente și pare cu adevărat capabilă să combată această afecțiune respiratorie,” a spus Borges.
Următoarea etapă: studiu clinic
Deși recunosc limitările studiului, cum ar fi neincluderea pâinii fermentate cu drojdie comercială plus microcapsule și neevaluarea supraviețuirii microcapsulelor S. cerevisiae după coacere, oamenii de știință cred că pot face acum următorul pas, care va consta în dezvoltarea unui protocol pentru un studiu clinic pentru a observa efectele drojdiei asupra oamenilor.
„Produsul are un potențial semnificativ,” a spus Borges. „Pâinea este un aliment natural consumat de aproape toată lumea, inclusiv de copii. Este ușor de distribuit și are o durată bună de conservare pe raft.”