Sibiu: Vânătoare de trufe, organizată în timpul evenimentelor Poftim, din România! și Gala Tuberozelor 2024

trufe, ciuperci, protejare, lege Sursa foto: Pixabay/Uzan

Turiştii sunt aşteptaţi anul acesta, pe 3 şi 4 august, la Hoghilag (Sibiu), unde se va organiza un nou târg „Poftim, din România!”, eveniment ce va avea loc în aceeaşi perioadă cu Gala Tuberozelor 2024.

Organizatorii – Primăria Comunei Hoghilag, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – au pregătit cu acest prilej o serie de evenimente, unele chiar în premieră anul acesta, în condiţiile în care mai ales că pe lângă producătorii locali din Hoghilag vor participa şi vânătorii de trufe.

„Primăria Comunei Hoghilag, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, organizează acest eveniment pe 3 şi 4 august. Punctul central va fi în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag, unde vor fi producători locali cu produse agroalimentare, la fel ca şi în anii precedenţi. Se vor organiza tururi ghidate în grădinile de tuberoze, vor fi ateliere de lucru pentru copii, momente artistice cu muzică interbelică, proiecţie de film, lansare de carte. În premieră, anul acesta vor participa şi vânători de trufe, cu trufe proaspete şi produse procesate care au în compoziţie trufe şi se vor organiza, pentru grupuri, excursii în pădurile din proximitatea Sighişoarei. Aici, turiştii vor avea ocazia să participe activ la o vânătoare de trufe, alături de profesionişti care deţin câini antrenaţi special pentru depistarea subtilelor arome ale trufelor, supranumite ca ‘aurul negru’ din pădurile României. Archita Hunt – Vânătorii de Trufe, ce au ca motto ‘Natura este locuinţa noastră şi în mijlocul naturii ne simţim acasă’, promit o experienţă de neuitat în pădurile din Archita, unde aventura este însoţită şi de aroma trufelor”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Ionuţ Diaconeasa, consilier la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În prezent, pentru „Tuberoza de Hoghilag” se întocmeşte documentaţia şi se fac studii complexe pentru a obţine recunoaşterea de către Comisia Europeană a calităţii de produs cu Indicaţie Geografica Protejată (IGP), fiind astfel prima floare din România şi a treia din Europa care va obţine protecţie europeană.

„Trebuiau făcute studii şi analize de sol la plantare timp de trei ani. Acesta este ultimul an. Mai determinăm procentul de înflorire şi anul acesta şi astfel completăm documentaţia depusă deja la MADR. Estimăm că în luna octombrie, cel târziu, dosarul în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate pentru Tuberoza de Hoghilag va fi trimis la Bruxelles”, a explicat Diaconeasa.

Nu în ultimul rând, consilierul MADR a precizat că şi bucureştenii se vor putea bucura de parfumul acestei flori în data de 23 august când se va organiza în curtea Ministerului Agriculturii „Noaptea Tuberozelor”, unde vor fi prezenţi 15 cultivatori de tuberoze din Hoghilag şi 15 producători locali cu produse agroalimentare. În cadrul evenimentului vor fi organizate proiecţii de film, lansări de carte şi prezentare de monografii.

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate ca hobby şi în scop decorativ. Aproximativ 500.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de 6,5 hectare în acest areal, în grădini şi spaţii protejate.

Tuberozele înfloresc o dată la trei ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat, astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.

În acest an, producătorii din Hoghilag spun că vor avea o producţie foarte bună de flori, ritmul de creştere şi înfloritul fiind în avans cu trei săptămâni faţă de anul trecut, iar tuberoza este o plantă termofilă, iubitoare de căldură. Aceştia îşi vând florile în general tăiate şi legate în buchete de 25 de fire, pentru evenimente, pieţe şi florării, acestea fiind folosite cu succes în orice aranjament floral. Cel mai mult însă se vând la Sărbătoarea Tuberozelor, când turiştii se pot bucura de ele la un preţ de 5-6 lei pe fir, în funcţie de cantitatea cumpărată.

În 2023, în numai două zile, la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag au fost aproximativ 20.000 de turişti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Uzan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *