Ce este glutenul și ce de ce este un subiect atât de controversat?

ce este glutenul, gluten, intoleranta la gluten, boala celiaca Sursa foto: Pixabay/giampimix

Glutenul pare să fie prezent în aproape orice, de la pâine, paste făinoase și bere la produse cosmetice și suplimente nutritive, transmite site-ul instituției Johns Hopkins Medicine. Se vorbește mult despre evitarea glutenului, dar ce este acest ingredient obișnuit și este cu adevărat rău pentru tine? Medicul Selvi Rajagopal, specialist în medicină internă și obezitate la Johns Hopkins, explică faptele și concepțiile greșite despre gluten.

Ce este glutenul?

„Glutenul este o proteină care se găsește în planta grâului și în unele alte cereale”, explică Rajagopal.

Glutenul este prezent în mod natural, dar poate fi extras, concentrat și adăugat la alimente și alte produse pentru a adăuga proteine, textură și aromă. De asemenea, funcționează ca agent de legare pentru a menține alimentele procesate împreună și pentru a le da formă.

De unde provine glutenul?

În afară de grâu, glutenul provine și din secară, orz și triticale (o încrucișare între secară și orz). Uneori se găsește în ovăz, dar numai pentru că ovăzul poate fi prelucrat cu alte alimente care conțin gluten. Ovăzul în sine nu conține gluten.

Ce efect are glutenul asupra organismului?

Oamenii au enzime digestive care îi ajută să descompună alimentele. Proteaza este enzima care ajută organismul nostru să proceseze proteinele, dar nu poate descompune complet glutenul. Glutenul nedigerat ajunge în intestinul subțire. Majoritatea oamenilor pot suporta glutenul nedigerat fără probleme. Dar la unele persoane, glutenul poate declanșa un răspuns autoimun sever sau alte simptome neplăcute.

Un răspuns autoimun la gluten se numește boală celiacă. Aceasta poate afecta intestinul subțire. Unele persoane care nu au boala celiacă par totuși să se simtă rău după ce mănâncă alimente care conțin gluten. Acestea pot prezenta balonare, diaree, dureri de cap sau erupții cutanate. Aceasta ar putea fi o reacție la carbohidrații prost digerați, nu doar la gluten. Acești carbohidrați, numiți FODMAP, fermentează în intestin. Persoanele cu intestine sensibile pot simți disconfort din cauza acestei fermentații, nu neapărat din cauza glutenului.

Citește și Bill Gates: Această „cereală pierdută” din Africa este un „aliment al viitorului” datorită celor 5 calități speciale pe care le are / Ce beneficii pentru sănătate aduce fonio

Cercetările sugerează că unele persoane ar putea avea intestinul subțire care nu funcționează corespunzător. Mucoasa ar putea fi prea permeabilă, permițând glutenului nedigerat, bacteriilor sau altor substanțe să treacă prin mucoasă și să ajungă în fluxul sanguin, provocând inflamații.

Este glutenul rău pentru tine?

„Există o mare confuzie cu privire la faptul că glutenul este un aliment rău. Glutenul nu este intrinsec rău pentru majoritatea oamenilor”, spune Rajagopal. „Noi, ca oameni, am consumat gluten de când oamenii fac pâine. Timp de secole, alimentele cu gluten au furnizat oamenilor proteine, fibre solubile și nutrienți”, a adăugat ea.

Glutenul în sine, în special glutenul găsit în cerealele integrale, nu este rău pentru persoanele sănătoase ale căror organisme îl pot tolera. Cu toate acestea, cerealele precum grâul sunt adesea descompuse pentru a produce alimente procesate, cum ar fi biscuiții și chipsurile. „Aceste produse rafinate au foarte puține asemănări cu planta de grâu reală, care este de fapt foarte nutritivă”, explică Rajagopal. „Ele tind să conțină lucruri precum făină albă de orez și amidon, dar nu cereale integrale”, mai spune ea.

Multe persoane care adoptă o dietă fără gluten, dar continuă să consume alimente procesate, constată că au în continuare creștere în greutate, oscilații ale glicemiei și alte probleme de sănătate. Așadar, nu glutenul din alimente este cauza problemelor lor de sănătate, ci sodiul, zahărul și alți aditivi din alimentele procesate.

Cine ar trebui să evite glutenul?

Rajagopal spune că glutenul poate fi dăunător pentru persoanele cu:

  • Boala celiacă, o boală autoimună care provoacă leziuni ale intestinului subțire la persoanele care consumă gluten.
  • Sensibilitate non-celiacă la gluten (intoleranță la gluten), care este iritarea gastrointestinală cauzată de gluten la persoanele care nu au boala celiacă.
  • Alergia la grâu, dar nu la toate cerealele sau la gluten în sine.
  • Gluten ataxia, o tulburare autoimună neurologică rară care determină organismul să atace părți ale creierului ca răspuns la gluten.

Ce ar trebui să fac dacă cred că am o problemă cu glutenul?

Discutați cu un medic dacă credeți că glutenul ar putea să vă afecteze sănătatea. Medicul vă poate sugera teste de sânge pentru a detecta boala celiacă sau o alergie la grâu. Înainte de a elimina glutenul din alimentația dumneavoastră, colaborați cu un dietetician autorizat pentru a elabora un plan alimentar potrivit pentru dumneavoastră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *