”Ne confruntăm cu un dublu șoc, care trebuie absorbit de piața mondială a cărnii de porc. Pandemia Covid – 19 a adus o serie de noi provocări pentru un sector deja afectat de pesta porcină africană. Volatilitatea prețurilor pentru carnea de porc se va menține în 2020, din cauză că perturbările din comerțul internațional și de-a lungul lanțului de aprovizionare vor fi mai frecvente. În același timp, pandemia a schimbat obiceiurile consumatorilor în aproape toate țările afectate de boală și aceasta va fi o altă provocare pentru jucătorii importanți din domeniu”, potrivit unai analize Rabobank preluate de siteul euromeatnews.com.
“Efectul combinat al afectării puternice a cererii pe termen scurt și al întreruperii procesării cărnii din cauza lipsei de forță de muncă a slăbit deja creșterea producției și ritmul va fi tot mai redus. Creșterea mai slabă a PIB-ului ar putea presa și mai mult pe cererea de carne de porc, complicând un mediu de operare deja cu probleme”, a comentat Christine McCracken, Rabobank.
Se preconizează că prețurile porcilor pe piața chineză vor rămâne ridicate, deoarece criza PPA este departe de a se termina, iar recuperarea efectivelor naționale de porci va continua lent anul acesta. ”În continuare, focarele de PPA rămân o preocupare și limitează creșterea pentru operațiuni mai mici. Cererea de porc s-a redresat, deși mai lent decât se aștepta”, se arată în analiză.
Conform unei estimări a Departamentului pentru Agricultură al SUA ”mulți consumatori chinezi vor căuta carnea de vită ca sursă alternativă de proteină animală”.
Singura țară care se așteaptă să beneficieze cel mai mult de pe urma PPA în China este Brazilia. În ciuda perturbării Covid-19, exporturile de carne de porc rămân puternice, determinate de cererea mare din China. Cu toate acestea, posibilele costuri mai mari pentru achiziția de porumb pot limita producția.
Uniunea Europeană, care deține rangul de furnizor principal de carne de porc pe piața chineză, se confruntă cu amenințări grave din partea aceluiași factor, virusul PPA. În Polonia, aproape de granița cu Germania, au fost depistate, în ultimele două luni, focare de PPA în două mari ferme de creștere a porcilor. Totuși, exporturile către piețele terțe practicate de producători din blocul comunitar, cum ar fi Spania, Germania, Danemarca, sunt în creștere. Chinezii încearcă să speculeze coemrcial situația.
Compania Topigs Norsvin Europa Centrală menționează pe pagina de facebook: ”Așa cum era de așteptat, reprezentanții companiilor de import chineze au reapărut la principalii producători europeni de carne, dar doresc să ceară prețuri mai mici pentru a semna contracte. În același timp, guvernul chinez a eliberat 22.000 de tone de carne de porc din rezerva de stat săptămâna aceasta, aducând cantitatea pe care a comercializat-o până în acest an la 330.000 de tone. O altă noutate importantă este permiterea listării „futures” pentru porci, deși doar câteva companii vor avea voie să facă acest lucru. Ca urmare a prevederilor, prețul porcului in China a scăzut constant timp de 10 săptămâni, în prezent fiind „doar” 4,25 euro / kg greutate în viu”.
Pentru sectorul suinelor din SUA, principalele preocupări sunt legate de ruperile lanțului de aprovizionare și de lipsa critică de forță de muncă. Prețurile cărnii de porc au scăzut cu 35% în aprilie din cauza închiderii unei mari unități de procesare și a blocajelor în transport și logistică. Prețurile interne au scăzut, dar am observat un sprijin din partea exporturilor”, potrivit analizei Rabobank.
Pe de altă parte, revenind la situația din Uniunea Europeană, Topigs Norsvin Europa Centrală observă: ”Cotațiile din țările mari producătoare de porci continuă să scadă; restricțiile de circulație au redus și consumul pe piețele net importatoare ale regiunii, astfel încât prețurile foarte scăzute nu au putut declanșa creșterea desfacerii. Efectele asupra sănătății, ca urmare a relansării economice în Germania, sunt încă incerte, cu o ușoară creștere a numărului de cazuri de Coronavirus. În Spania, abatorul Litera Meat(Pini) se află în foc încrucișat al autorităților sanitare și sindicatelor, fiind probabila o reducere a producției”.
În România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg, cu 5.98% mai puțin decât acum o lună.