Rețetele Juanitei. Guisantes con jamon. Mazărea bunicii cu jamonul spaniolilor

mazare, jamon, retete, calatorii culinare, retetele Juanitei, Spania

Cum transformăm clasica mâncărică de mazăre a bunicii într-un preparat jumătate spaniol? Îi punem jamon.

Dar mai întâi, câteva vorbe despre guisantes con jamon, cina sau aperitivul spaniol pe bază de mazăre. Este o un preparat ușor și rapid de gătit și se gătește în întreaga Spanie. În spaniolă se spune o mâncare ”de toda la vida” sau cum am zice noi, ca la mama acasă, deși în traducere ar însemna ”din vechime”. Se face din mazăre fiartă, o ceapă și, evident, jamon. Ceapă se toacă mărunt, jamon-ul la fel. Se prăjește ceapa în ulei de măsline. Se amestecă totul, se pun sare și piper și farfuria noastră e gata. Unii îi adaugă creveți trași la tigaie, ouă fierte sau resturi de carne rămase de la friptură.
Mie mi se pare cam fără gust, așa că prefer să fac mâncarea de mazăre românească și la final să-i pun jamon. Tăiat mărunt și prăjit, pentru a da o textură crocantă mâncării.
Ingrediente pentru 4 persoane:
2 conserve de mazăre boabe, cu bobul mic
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
100 de grame de jamon serrano (puteți pune și prosciutto sau kaiser)
ulei de măsline, câteva linguri
puțină supă sau apă
mărar
sare, piper, boia dulce, bulion de roșii
Se taie ceapa tăiată mărunt și boiaua, se călesc în uleiul încins până ceapa e aurie. Se stinge totul cu supă (nu multă, cât să nu se ardă ceapa). După 10 minute se pun mazărea și bulionul, sare, piper și se mai fierb câteva minute. Lichidul să fie scăzut, nu e ciorbă. Când am stins focul punem și jumătate de legătură de mărar tăiat foarte fin. Atenție cu sarea, căci jamonul conține destulă.
Separat tăiem jamonul mărunt, îl punem într-o tigaie, fără grăsime căci va lăsa el destulă, și îl prăjim până devine crocant.
Amestecam cu mazărea și… Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *