Autoritățile din Danemarca cer cetățenilor să aleagă mai degrabă carnea de pasăre, decât carnea de vită

Autoritățile din Danemarca cer cetățenilor să aleagă mai degrabă carnea de pasăre, decât carnea de vită Autoritățile din Danemarca cer cetățenilor să aleagă mai degrabă carnea de pasăre, decât carnea de vită

Ministerul Alimentației și cel al Mediului din Danemarca vor lansa în comun un ghid cu ajutorul căruia speră să-i convingă pe danezi să consume alimente obținute în condiții prietenoase cu mediul natural și cu impact redus asupra climei, potrivit siteului euromeatnews.com.

”Desigur, nu ne propunem să scoatem din opțiunile danezilor friptura de vită sau pastele bolognese, dar dacă am încerca cu toții să mâncăm un pic mai ecologic și mai sănătos, acest lucru ar avea un efect pozitiv asupra evoluțiilor climatice și asupra sănătății publice”, a declarat ministrul Alimentației, Mogens Jensen.

Majoritatea danezilor consideră că este important să luptăm împotriva schimbărilor climatice, prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sustenabile. Amprenta climatică produsă de alimentația daneză reprezintă astăzi aproximativ trei tone de CO2 per persoană. Alegând alimente cu cea mai mică amprentă climatică în cadrul fiecărui grup alimentar, cum ar fi consumul de pui în loc de carne de vită și cartofi în loc de orez, o persoană poate reduce aproximativ 20-30% din amprenta climatică a sectorului alimentar.

Dacă schimbă carnea cu o dietă vegană, amprenta climatică va fi și mai mică. În același timp, mâncarea sănătoasă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba de combaterea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului, apărute pe fondul unui stil de viață nesănătos.

”Mulți danezi vor să mănânce mai sănătos, dar în același timp nu le va fi ușor să-și schimbe vechile obiceiuri. Este motivul pentru care formulăm în prezent o serie de sfaturi concrete despre legătura dintre alimentație și climă, sfaturi care ne așteptăm să ne ajute să obținem mâncare gustoasă și ecologică, într-o zi aglomerată ”, a adăugat ministrul Climei, Dan Jorgensen.

Campania „Sfaturi îndrăznețe pentru climă fericită” va fi lansată în această primăvară 2020, iar noile sfaturi dietetice vor fi făcute publice în ianuarie 2021.

Studii publicate în ultimii ani relevă că fermele de vaci contribuie masiv la emisiile de gaze în atmosferă cu efect de seră, în special a metanului. Oamenii de știință caută însă soluții pentru a reduce aceste emisii, fiind luată în calcul schimbarea furajelor, dar și producerea unui vaccin împotriva microbilor intestinali care ar fi responsabili de producerea metanului, eliberat de bovine prin flatulare. Subiectul rămâne unul de actualitate, mai ales că autoritățile europene au lansat Green Deal, un mega-plan prin aplicarea căruia urmăresc reducerea puternică a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Autoritățile din Danemarca cer cetățenilor să aleagă mai degrabă carnea de pasăre, decât carnea de vită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *