Așa cum inclusiv studiile din recenta pandemie au confirmat, razele UV-C cu o anume lungime de undă pot elimina o foarte mare gamă de microorganisme, inclusiv virusul recent apărut, fără a apela la alți agenți chimici de dezinfectare. Aceleași raze au fost folosite pentru a ține la distanță o serie de agenți patogeni ai plantelor prin intermediul unui robot, Icaro X4, primul de acest fel din lume. Practic, implicarea lui în acțiunile de prevenție permite menținerea plantelor sănătoase fără a recurge la produsele chimice clasice.
Icaro X4 este un proiect complet italian și a fost dezvoltat în ultimii ani de Free Green Nature un start up de la Treviso, în nord-estul Italiei, zonă intens vinicolă. Utilajul, primul de acest tip în lume, este în vânzare din 2022, iar prețul de vânzare este undeva la circa 130.000 euro. Echipei de proiectare i s-a alăturat ulterior un important producător de ultilaje agricole, Maschio Gaspardo, pentru a da o șansă altor proiecte similare. Practic, acest robot reușește să prevină trei din cele mai problematice boli ale vitei de vie, care amenință peste tot aceste culturi: făinarea, mucegaiul pufos și mucegaiul gri.
Principiul de funcționare se bazează pe emisia de raze UV-C cu o lungime de undă situată în intervalul 140>280 Nm. Radiațiile emise, trecând prin peretele celular al agenților patogeni obișnuiți din culturile de viță de vie provoacă leziuni celulare și, în acest fel, dezactivarea lor. Frecvența trecerilor este stabilită de o stație într-un punct fix care adună date prin intermediul unor senzori de mediu, le procesează cu ajutorul unui algoritm, iar un sistem digital de transmisie a datelor comunică robotului Icaro X4 viteza de navigare – complet autonomă, puterea de emisie și frecvența de aplicare. Acesta din urmă are o importanță considerabilă, deoarece radiațiile nu au proprietatea de a rămâne pe frunze mai mult timp precum produse chimice, deci acțiunea trebuie repetată la intervale bine calibrate. Practic, proiectul însumează nu mai puțin de 16 brevete, fiecare cu o funcție specifică.
Tratamentul cu razele UV-C folosite nu ajută doar la prevenție, ci fortifică și sistemul imunitar al plantelor, explică autorii proiectului. Robotul poate fi folosit nu doar pentru plantațiile de vie, ci și pentru pomii și arbuștii fructiferi, dar și când vine vorba de culturi de dimensiuni mai mici, cum ar fi cele de căpșuni, sau chiar de legume.
Proiectul este de importanță strategică, explică reprezentanții echipei de proiectare, pentru că vine în întâmpinrea obiectivelor cuprinse în politicile agricole comunitare de a reduce folosirea produselor chimice. Mai precis, reducerea cu 50% a pesticidelor și cu 20% a îngrășămintelor chimice până în 2030. Proiectul ICARO ajută în cazul unelor tipuri de culturi reducerea acestora, iar în cazul altora eliminarea lor completă, mai spun autorii proiectului. Mai mult, Icaro X4 a dat naștere unuia complementar, orientat în aceeași direcție: robotul Leonardo X4, care taie iarba dintre rândurile de vie.
Sursa foto: https://www.freegreen-nature.it/en/