Reteță superușoară. Frico veneto, un preparat rapid din cartofi și brânză pe care îl putem asorta cu orice salată

Dacă ar fi să facem ghicitori gastronomice, cea de mai jos ar suna asa: ce pare o tartă dar e făcut în tigaie, nu în cuptor, și pare și o omletă, dar nu conține ouă? Il frico veneto.

Cartofii, ceapa și brânzeturile sunt alimente care se regăsesc printre produsele gastronomice de bază în multe locuri, dar nu foarte des se regăsesc toate într-o singură rețetă. Există însă undeva în nord-estul extrem al Italiei, spre granița cu spațiul ex iugoslav, un preparat tradițional care combină cu mult succes aceste trei produse locale: sus numitul frico. Un preparat pornind de la cartofi semi fierți, cu ceapă care să îi aromatizeze și brânzeturi care să îi completeze ca gust, nutrienți, textură.

Pe scurt, se fierb pe jumătate cartofii întregi în coajă – tradițional, în apă, sau la vapori-, se rad, se trec prin tigaie cu ceapa, apoi intervine și brânza. Am ales-o pentru că este o rețetă care se poate adapta foarte ușor la gustul și tradiția gastronomică românească, este rapidă și practică, economică și pe gustul tuturor și pe care o poate face și un începător în ale gătitului. Ideală pentru un prânz sau o cină în timpul săptămânii, completată cu salată de sezon sau, iarna, cu gogoșari la oțet.

Ingrediente pentru 4 porții

1 kg cartofi de oricare tip, noi sau vechi

1-2 cepe

300 g cașcaval dulce sau afumat, după preferințe

ulei de măsline sau de floarea soarelui

Prepararea acestei rețete este extreme de simplă: se fierb cartofii pe jumătate în coajă, se răcesc puțin și se dau pe răzătoare. Se pot prepara și anticipat și ține câteva zile în frigider. Fiert pe jumătate înseamnă că atunci când apa începe să fiarbă se mai lasă pe foc doar câteva minute. Pentru un rezultat final reușit nu trebuie să fie prea moi, tocmai de asta se fierb în coajă, ca să evităm să absoarbă multă apă. Când s-au răcit se curăță de coajă și se dau pe răzătoare.

În continuare, avem nevoie de o tigaie anti aderentă mare, iar pentru cantitățile propuse pentru 4 porții avem nevoie să repetăm operațiunea de două ori. Asta ca să avem un preparat nu foarte înalt și rumenit, cu gust. În tigaia în care am adăugat câteva linguri de ulei se sotează ceapa tăiată julienne, adică felii subțiri și lungi, circa 2 minute, amestecând; fără ca ea să ajungă să se schimbe la culoare.

Peste ceapă se adaugă miezul de cartof ras și se mai călesc împreună la foc iute, circa 5 minute, amestecând ca să nu se prindă dedesubt.

În această fază, adăugăm și cașcavalul ras, și amestecând în continuare vedem că el se înmoaie și devine o masă compactă cu restul ingredientelor.

Cum gătim amestecul în tigaie

Dăm  puțin într-o parte cu lingura de lemn compoziția, adăugăm încă puțin ulei și ridicăm flacăra pentru scurt timp, procedăm la fel și în jumătatea cealaltă, mutând compoziția unde am completat anterior cu ulei.
Nivelăm compoziția și după circa 1 minut la foc iute o mai lăsăm pe foc alte circa 3-4 minute la foc mediu, mai precis până începe să se rumenească dedesubt. Secretul este ca ea să nu se prindă dedesubt și să apuce să se formeze o ușoară crustă, din acest motiv ridicăm rapid flacăra. Iar în continuare avem nevoie să scădem intensitatea focului pentru ca întreaga compoziție să reușească să fie pătrunsă de căldură fără să se ardă dedesubt. După cele circa 5 minute o întoarcem pe partea cealaltă exact ca și omleta, eventual folosindu-ne de capac sau de un platou rotund.

Când e gata se răstoarnă pe un platou, eventual același dinainte. Putem așeza pe el puțină hârtie absorbantă dacă pare că e prea mult ulei.

Cum toate rețetele tradiționale se pretează mereu la upgrade, și în cazul acesteia putem apela la ierburi aromatice, în special mărar proaspăt, de adăugat direct în tigaie. Sau, la fel de bine, paprika iute. În schimb, pentru un frico vegan sau de mâncat în post, putem încerca să eliminăm cașcavalul. Iarna, îl putem înlocui cu arahide sau nuci măcinate trase rapid în tigaie înainte de a le amalgama cu restul; sau, pentru un preparat fresh, de vară, îl putem aromatiza cu coajă și suc de lămâie sau de portocale, cu un mix de mai multe ierburi aromatice, cu sos tahina, chiar.

Se servește cald dar se poate și conserva în frigider câteva zile și reîncălzi. În zona lui de origine acest preparat din cartofi se servește cu mămăligă, însă nutriționiștii în general nu recomandă să consumăm două tipuri de carbohidrați la aceeași masă. Însă se poate servi alături de salată de crudități sau de varză iarna, sau de ardei la oțet, alături de salată verde vara, sau salată de roșii sau asortată sau orice altă garnitură de legume poate fi preferabilă pentru un fel de mâncare complet.

Sursa foto: https://www.proflaibano.it/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *