Producătorii de ceai din Sri Lanka au criticat luni un ordin venit de la guvern privind majorarea salariilor cu 70%, avertizând că asta va face ceaiul lor necompetitiv la nivel mondial şi va diminua câştigurile în dolari care sunt esenţiale pentru ieşirea din criza financiară a acestui stat insular, transmite Reuters.
Industria ceaiului din Sri Lanka, care realizează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de dolari, produce mărci populare precum Ceylon Tea şi angajează 615.000 de muncitori. Mica insula exportă anual aproximativ 95% din cele 250 milioane de kilograme de ceai pe care le produce, scrie Agerpres.
Guvernul a ordonat ca salariile muncitorilor să fie majorate până la 1.700 de rupi (5,66 dolari) pe zi, de la 1.000 de rupi în prezent, însă reprezentanţii industriei susţin că asta va creşte costurile cu producţia ceaiului cu 45%.
„Asta este nesustenabil şi incorect. Decizia a fost luată fără o consultare adecvată şi va duce la scăderea calităţii ceaiului din Sri Lanka. Rivalii noştri, India şi Kenya, au preţuri mai mici şi productivitate mai mare”, susţine purtătorul de cuvânt de la Asociaţia cultivatorilor de ceai Ceylon (PAoC).
La finele săptămânii trecute, Ministerul Muncii din Sri Lanka a anunţat că industria ceaiului trebuie să plătească salariile crescute începând de luna viitoare, avertizând că firmele care refuză să respecte decizia ar putea fi preluate de guvern.
În replică, Asociaţia cultivatorilor de ceai Ceylon (PAoC) spune că implementarea majorării salariale va costa plantaţiile de ceai un plus de 35 de miliarde de rupi.
Plantaţiile de ceai şi sindicatele muncitorilor au negociat timp de mai multe luni majorarea salariilor, care potrivit sindicatelor este esenţială în condiţiile în care criza financiară din Sri Lanka a aruncat aproximativ un sfert din populaţie în sărăcie în 2023.