- Înscrie-te la dezbaterea online cu public despre cum putem salva acest sector vital
Ce viitor (mai) are agricultura din România în fața provocărilor secolului XXI? Cum (mai) poate fi ea competitivă în condițiile în care continuă să predomine fermele de subzistență, subcapitalizate și fără perspective de acces la finanțare, cu exploatații prea mici pentru a fi cu adevărat rentabile, deci fără perspective de dezvoltare? Multă vreme ignorate după 1990, din motive istorice, cooperativele agricole se află, de câțiva ani, pe o curbă de creștere relativ susținută. Ar putea reprezenta aceste structuri un factor semnificativ de creștere a acestui sector, în România?
Pe 21 mai, începând de la ora 14.00, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) îi invită pe toți cei interesați de agricultura din România la evenimentul „Cooperativele agricole în anul 2024: nevoi și perspective în 2024”, în cadrul unei întâlniri care va avea loc online, cu participare gratuită. Evenimentul face parte din proiectul CoopNet 3.0, o extensie a activității din ultimii 10 ani a unui consorțiu de organizații neguvernamentale format din Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj (Civitas) și Centrul Comunitar de Mediere și Siguranță (CMSC), proiect susținut financiar de Romanian-American Foundation. Viziunea acestui consorțiu este crearea unui ecosistem de cooperative care să susțină asocierea între fermieri și un sector agroalimentar consolidat, pentru a contribui la dezvoltarea rurală.
În cadrul evenimentului, la care sunt așteptați membri ai cooperativelor agricole, fermieri independenți și profesioniști din agricultură, jurnaliști, membri ai comunității universitare și toți cei interesați de acest subiect, vor fi prezentate rezultatele unei ample cercetări derulate în rândul cooperativelor agricole din România (în special cele tinere, înființate începând din anul 2020).
Concluziile cercetării au revelat o serie de surprize – unele de proporții – cu privire la aspecte precum nivelul real al sprijinului financiar extern de care beneficiază aceste organizații, sustenabilitatea lor, evoluția pe ani a numărului de cooperative, distribuția lor pe județe, raportul dintre membri persoane fizice și membri persoane juridice, cifra de afaceri și profitul (precum și evoluția acestor indicatori), cota de piață a cooperativelor în producția agricolă națională etc.
La discuții vor lua parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Parlamentului României, de asemenea, reprezentanți ai ONG-urilor ce fac parte din consorțiu (CRPE, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, precum și Oana Boingeanu, senior program officer al Romanian-American Foundation, care va vorbi despre programul RAF pentru agricultură). Vor mai lua parte la discuții atât experți independenți, cât și participanții din partea cooperativelor agricole și a organizațiilor reprezentative din agricultură, toți cei ce vor fi prezenți fiind invitați să ia parte activ la discuții.
Vom putea profita de progresele tehnologiei, care transformă deja nu doar agricultura intensivă, ci și practicile agricole ecologice? Vom reuși să prindem trenul economiei verzi? Dar pe cel al tranziției alimentare? Cum vom face față noilor evoluții geopolitice și schimbărilor climatice? Și, cel mai important, ce soluții avem la dispoziție chiar din acest moment?
Pentru a putea participa la discuție, te poți înscrie completând formularul aici: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZYpdOyqpzMiGtElpuSXEUcv_sIsMkMUm2HB