De ce ar trebui să lăsați insectele să vă mănânce plantele / Grădinari din întreaga lume adoptă o nouă filozofie: grădinăritul care acordă prioritate insectelor, nu plantelor

omida, omizi, insecte, pesticide Sursa foto: Unsplash / Niv Singer

Peste tot în lume există insecte care depind de plante pentru hrană. Ele ronțăie tulpinile și sfâșie frunzele în bucăți, fac tăieturi și găuri în vegetația altfel imaculată. Pentru unii grădinari, acest lucru este o anatemă. Dar alții recunosc că este o parte naturală a modului în care funcționează ecosistemele – și că fără un ecosistem bogat în insecte, nu ar exista grădini, relatează BBC.

În ultimele câteva decenii, o criză globală masivă a afectat populațiile de insecte, care scad cu o rată cuprinsă între 1% și 2% în fiecare an. Acest lucru înseamnă că, practic, orice intervenție care ar putea ajuta aceste creaturi este valoroasă. Din ce în ce mai mulți oameni „plantează pentru polenizatori”, un sondaj realizat în 2022 relevând că unul din trei adulți americani cumpără plante pentru a ajuta fauna sălbatică, o creștere de 26% față de 2020. Acest lucru ajută la asigurarea existenței unei cantități mari de flori sălbatice native pentru a furniza nectar albinelor și altor insecte.

Ce spun experții

Frumoasa tufă de trandafiri roșii dintr-o grădină care aparținea anterior lui Hayley Jones, entomologul principal de la al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie (RHS), a fost adesea subiectul unor dezbateri între ea și soțul ei.

„Lui îi plăceau florile – dar mie îmi plăcea să mă uit la fierăstrău”, a declarat Jones pentru BBC. Diferite specii de larve de muște de fierăstrău vizau trandafirul, își amintește ea – unele ronțăiau frunzele, în timp ce altele aveau obiceiuri culinare foarte speciale. „Există o specie care rostogolește frunzele”, spune ea. „Îl mănâncă din interior”. Un burrito pentru un gândac.

Deteriorarea frunzișului trandafirului nu a deranjat-o niciodată cu adevărat pe Jones și, în general, ea spune că îi place să privească larvele și omizile cum se înfruptă din plante.

Dacă plantați lucruri destinate să fie mâncate, veți încuraja în mod natural următoarea verigă din lanțul trofic, deoarece prădătorii, cum ar fi păsările, vin și ei în grădina voastră. O grădină bine echilibrată nu ar trebui să fie devorată până la pământ și lăsată în paragină – acest lucru nu ar trebui să se întâmple niciodată într-un sistem biodivers, spune Jones.

După ce a lucrat pentru RHS timp de aproape un deceniu, Jones spune că a observat tot mai mulți grădinari care își exprimă toleranța față de ierbivore. Întrebarea frenetică „Cum o omor?” a celor care se ocupă de plante a devenit mai puțin frecventă, explică ea. Și mulți oameni se bucură de faptul că specii de insecte foarte atrăgătoare pentru ochi vizează uneori anumite plante – cum ar fi omizile de șoim-elefant, care adoră să mănânce fuchsia.

„Am auzit cu siguranță oameni spunând că speră ca fuchsia lor să fie mâncată pentru că [omida de molie-șoim] este pur și simplu atât de spectaculoasă”, spune Jones.

O altă omidă pe care unii grădinari europeni se bucură să o urmărească este omida molidului, care se hrănește cu plantele cu flori – lumânărică și buddleja. Apoi, există omizi de molie cinabru, care au dungi negre și portocalii foarte izbitoare. Acestea au tendința de a se hrăni cu ambrozie.

În general, insectele care consumă plante nu ar trebui să fie numite dăunători, susține Jones – ele sunt doar ierbivore.

Grădina mea este în primul rând pentru insecte”, spune Matthew Shepherd, director de informare și educație la Societatea Xerces pentru conservarea nevertebratelor din SUA, o organizație non-profit care folosește știința pentru a proteja viața sălbatică. „Devine destul de zdrențuită doar pentru că sunt atât de multe lucruri care mestecă și ronțăie”, spune el. Pe Shepherd nu-l deranjează deloc acest lucru. Petrece ore întregi doar urmărind o varietate de insecte diferite care își umplu burțile.

O plantă cheie pentru grădinarii americani care ar trebui să aibă în vedere cultivarea în mod special în beneficiul insectelor este iarba fluturilor, spune el. Acest lucru se datorează faptului că omizile extraordinar de frumoase, dar pe cale de dispariție, ale fluturelui Monarh adoră să mănânce planta, la fel ca și omizile de molie. Însă oamenii ar trebui să aleagă un soi care este nativ pentru zona în care locuiesc, subliniază el.

„Trebuie să cultivați iarba fluturilor care va răsări în perioada potrivită a anului, dacă monarhii trec prin regiunea voastră”, spune el. Din păcate, acum că această specie de fluture migrator uimitor este mult mai rară decât era, el nu o mai vede în propria grădină – deoarece parcela sa este situată chiar la marginea de nord-vest a arealului lor.

Insectele se confruntă cu tot felul de amenințări, și la o scară gigantică. De exemplu, utilizarea pesticidelor pe suprafețe vaste de terenuri agricole. Ar putea părea puțin probabil ca micile grădini private să poată face o mare diferență în ceea ce privește declinul lor. Dar Shepherd insistă că pot: „Vorbim despre animale mici, așa că suprafețele mici ajută”.

Diverse studii indică faptul că deciziile simple luate de grădinari pot afecta abundența insectelor. Un studiu din 2016 a examinat modul în care mărimea și caracteristicile grădinilor din California au influențat numărul de albine, de exemplu. S-a constatat că faptul de a avea multe flori și petice de sol gol, în care își fac cuibul unele albine, a influențat pozitiv numărul insectelor. Dar natura nu reacționează întotdeauna exact așa cum ne-am putea aștepta. Un alt studiu, realizat în Marea Britanie în 2005, a constatat că anumite petice de urzici nu atrag în mod automat o mulțime de omizi de fluturi, despre care se știe că se hrănesc cu aceste plante. Cu toate acestea, ele au atras alte insecte care preferă urzicile.

Citește integral pe BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Intr-un magazin de bricolaj si gradina, am auzit pe cineva ca intreaba de ceva impotriva ramelor. O cunostinta era inspaimantata ca bulbii din gradina vor fi mancati de cartite. I-am spus ca este insectivora, poate ca musuroaiele ar fi inestetice si ca poate ar scoate cativa, cel mult. Eu as pune in varf de musuroi o tablita cu welcome…
    Hotelul pentru insecte pe care l-am avut cativa ani, ce s-a gasit de cumparat pentru cateva sezoane intr-un magazin de bricolaj, agatat pe perete, era fascinant, albinele solitare sunt extrem de blande si dragute, starnea indignare celor ce-l vedeau. Cu bormasina am confectionat altul intr-un rest de trunchi de stejar si cateva viespi au capacit cu lut. Insa nu prea mai sunt viespi ori albine solitare, nu l-au populat.
    Un bondar mare negru isi facuse anul trecut dormitor intr-o creanga uscata de plop, adunata de pe malul raului, scobise in ea sa-si faca vizuina si il vedeam prin curte pe la flori. Dupa ce s-a stropit de tantari, cum se zice, nu l-am mai vazut, ca pe multe alte insecte.
    N-am mai vazut prea multe insecte, omizi, ce-i drept vin pasarile primavara si poposesc in mica gradina pentru un scurt timp ca sa-si refaca puterile si asta pentru ca am pastrat conditii pentru ele, cat s-a putut. Muscar gulerat, codros, silvie, florinti, pitigoi, pitulice. Insectivorele curata tufisurile de omizi, fluturi si afide. Poate mi se pare dar sunt cam putine randunele, poate pentru ca nu prea mai sunt insecte. O vecina trecuta de 80 de ani se plange ca nu se mai face nimic in gradina de legume. I-am sugerat sa treaca la polenizat cu codita de iepure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *