Un nou soi de ardei iute, obținut la Buzău, are șanse să devină cel mai picant din lume, depășind recordul actual stabilit de Pepper X: „Avem și o denumire propusă: Halep”

mancare picanta capsaicina alimente antiinflamatorii Sursa foto: Pexels

Un nou soi de ardei iute, obținut la Buzău, are șanse să devină cel mai picant din lume, depășind recordul actual stabilit de Pepper X, originar din Statele Unite. Cercetătorii spun că nivelul de capsaicină, substanța responsabilă pentru iuțeală, a atins valori fără precedent, ceea ce face ca ardeiul să fie de neutilizat în alimentație, notează Digi24.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Dacă vorbim de acest ardei, clar nu poate fi folosit în alimentație. Abia putem folosi degetele după ce lucrăm cu el”, a explicat Matilda Popescu, cercetător științific la Buzău. Noul soi este unul hibrid, rezultat dintr-o combinație între un soi local și mai multe internaționale, iar omologarea sa este în curs.

Iuțeala extremă face ca personalul care recoltează ardeii să aibă nevoie de echipament special, cu două straturi de mănuși de protecție. „Foarte iuți, foarte iuți. Dacă nu ne-am proteja, vai și amar de mâini și de ochi”, a povestit o angajată.

Potrivit specialiștilor, substanțele extrase din ardei sunt utilizate în spray-urile pentru alungarea urșilor, în cele de autoapărare și chiar în industria chimică. „Noi avem mai multe soiuri cu o concentrație mare de capsaicină. Acum suntem în curs de omologare. Avem și o denumire propusă: Halep, însă probabil va fi respinsă, pentru că se aseamănă cu Habanero”, a declarat Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Deocamdată, noul soi nu are un nume oficial, dar cercetătorii spun că intensitatea sa este echivalentă cu „400 de ardei iuți normali”. În prezent, recordul Guinness pentru cel mai iute ardei aparține soiului Pepper X, însă ardeiul din România ar putea schimba clasamentul mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *