Pastele sunt unul dintre cele mai ușor de gătit și mai nutritive alimente, motiv pentru care sunt atât de populare. Totuși, la prepararea lor repetăm gesturi învățate de mult timp care, de fapt, nu sunt corecte, relatează ABC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pe această temă a vorbit inginerul în industria alimentară Sabrina Carpenter, expertă în nutriție, care împărtășește pe rețelele sociale diverse sfaturi pentru o alimentație mai sănătoasă. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri pe Instagram, ea a explicat de ce a pune ulei în apa în care fierbem pastele nu servește la nimic.
De ce nu are rost să adăugăm ulei în apa de paste
Motivul este simplu: apa și uleiul nu se amestecă, astfel încât uleiul rămâne la suprafață și nu ajunge niciodată în contact direct cu pastele. Potrivit lui Carpenter, adevărata cauză pentru care pastele se lipesc între ele nu este lipsa de ulei, ci amidonul eliberat în timpul fierberii.
De altfel, chiar dacă, tehnic, s-ar putea adăuga puțin ulei după ce pastele sunt scurse, nici acest pas nu este recomandat. Motivul: uleiul acoperă pastele și împiedică sosurile să adere bine, stricând în parte experiența culinară.
Care este alternativa corectă
Soluția propusă de expertă este mult mai simplă:
-
folosirea proporției corecte de apă (1 litru pentru fiecare 100 g de paste),
-
amestecarea lor frecventă în timpul fierberii,
-
scurgerea corectă la final.
Ce alte lucruri ar trebui sa faci și să nu faci în timpul fierberii pastelor
Pune sare în apa în care fierbi pastele! Lipsa sării va fi resimțită în preparatul final, dacă nu o utilizezi încă din acest moment. O linguriță de sare la un litru de apă este cantitatea ideală.
Nu spăla pastele după ce le-ai fiert și ai scurs apa! Spălându-le vei înlătura amidonul care ajută la coagularea sosului și, în același timp le vei scădea temperatura. Fuziunea dintre gustul pastelor și aroma sosului va fi redusă. Pastele se spală doar în situația în care dorim să le folosim pentru o salată rece.
Nu arunca toată apa în care ai fiert pastele! Este posibil să ai nevoie de puțină apă pentru prepararea sau diluarea sosului și este recomandabil să o folosești pe cea în care au fiert pastele.
Nu uita că pastele trebuie fierte două minute și împreună cu sosul pentru a combina aromele! Niciodată nu pune sosul peste paste în farfurie!
Timpul total de fierbere trebuie să fie cel indicat pe cutie sau pungă de producător, pentru ca pastele să rămână al dente.