Consumarea a 20–40 de grame pe zi de broccoli, conopidă și varză de Bruxelles ar putea reduce cu 20% riscul de cancer de colon: dezvăluie un studiu publicat în revista BMC Gastroenterology, informează agenția de știri Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cancerul de colon este al treilea cel mai răspândit tip de cancer din lume și a doua cauză de deces cauzat de cancer, cu aproximativ 1,9 milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Dintre numeroșii factori care determină riscul apariției acestui tip de cancer, alimentația este unul dintre cei mai influenți.
Realizat de cercetători de la Universitatea din Mongolia, studiul este o recenzie sistematică a mai multor lucrări publicate, însumând 639.539 de participanți, dintre care 97.595 cu cancer de colon. Rezultatele cercetării arată că un aport zilni de 20–40 de grame de legume din familia cruciferelor are cel mai bun efect protector raportat la gramul de alimente vegetale.
Pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de substanțe fitochimice benefice – inclusiv flavonoide, fibre, vitamina C și carotenoizi – legumele crucifere sunt bogate și în compuși protectori împotriva cancerului: glucosinolatele. Atunci când sunt mestecate, acești compuși se descompun în izotiocianați bioactivi, în special sulforafanul (SFN), o moleculă responsabilă nu doar de mirosul puternic și specific al acestor legume, ci și de efectele lor preventive asupra cancerului.
