Ghid pentru ghidul Michelin. Șapte detalii la care să fii atent dacă ești în vacanță și faci o rezervare într-un restaurant din ghidul Michelin

restaurant michelin foto: freepik.com

A mânca într-un restaurant cu stele Michelin este o experiență specială, un obiectiv care ține de plăcerile vieții dar are și o componentă rațională, a descoperi lucruri noi. Dar pentru a te bucura pe deplin și a evita o experiență eșuată, există câteva noțiuni generale pe care e bine să le știi înainte să faci o rezervare, scrie cotidianul Corriere della Sera.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Restaurantele cu gastronomie de înaltă clasă, în special cele cu stele recomandate de ghidul Michelin, fascinează dar pot și să intimideze puțin. Sunt uneori subiect de ironie și meme pe rețelele sociale, iar criticile care li se aduc sunt: porții (aparent) mici, atmosferă rigidă, mult concept și puțină substanță, chelneri care roiesc prea mult în jurul mesei, prețuri care par să nu corespundă cu ceea ce s-a mâncat de fapt. Să fie chiar așa? Iată ce trebuie să știi înainte să te așezi la masă într-un astfel de local.

Documentează-te înainte în legătură cu restaurantul

Gastronomia de înalt nivel este cu totul altceva decât gătitul acasă. Deși gustul contează cel mai mult, nu este singurul factor de luat în calcul.

Cei care gătesc în restaurante de înaltă clasă dedică mult timp studiului, selecției ingredientelor, asocierilor și tehnicilor de gătit. Chiar și cei care pregătesc feluri aparent simple sau „tradiționale” o fac cu o abordare diferită față de cine gătește acasă: adaugă un ingredient surprinzător, folosesc o tehnică aparte sau o concentrare ieșită din comun.

Așadar, așteaptă-te să mănânci bine și să îți încânți papilele gustative, dar, înainte de a merge, documentează-te puțin despre evoluția bucătarului sau a restaurantului ales: fie pentru a-l alege pe cel potrivit pentru tine și ce tip de meniu are.

Informează-te despre metodele și timpii de rezervare și în condiții poți anula rezervarea

Unele restaurante din ghidul Michelin trebuie rezervate cu luni înainte, iar la altele poți găsi loc chiar și aproape de data dorită. Informează-te despre termene, metode de rezervare și politica de anulare: unele restaurante cer numărul cardului de credit ca garanție și aplică o penalizare dacă nu te prezinți fără să anunți.

Când faci rezervarea, nu uita să menționezi imediat orice cerințe alimentare: intoleranțe, alegeri etice, alergii sau preferințe gastronomice importante. Astfel, bucătăria se va putea pregăti și îți va oferi soluții potrivite standardelor unui restaurant cu stele Michelin. Dacă nu anunți, s-ar putea să nu te poată mulțumi.

De asemenea, este posibil să fii informat că, în data aleasă, bucătarul nu va fi prezent – este o situație des întâlnită. Bucătarii de înaltă gastronomie gestionează adesea multe proiecte. Nu îți face griji: calitatea preparatelor și plăcerea serii nu vor avea de suferit; echipa este instruită să mențină aceleași standarde.

Meniu de degustare sau à la carte?

Pentru o experiență de fine dining, mulți aleg meniul de degustare, inclusiv pentru a scăpa de presiunea alegerii unor preparate complexe. Este o opțiune bună pentru a avea o privire de ansamblu asupra bucătăriei.

Totuși, numărul mare de feluri poate să intimideze. De asemenea, nu toți de la masă pot dori un astfel de parcurs gastronomic, iar meniurile de degustare trebuie de obicei alese de toți cei de la masă. Alternativa: studiază meniul à la carte. Poți selecta câteva feluri emblematice din meniul de degustare și să le comanzi separat. Dacă acesta oferă o valoare adăugată clară, merită poate să te lași pe mâna bucătarului.

Sommelier-ul și personalul de sală

Sticlă? Pahar? Meniu degustare de vinuri? Dacă nu ești un mare cunoscător, consultă sommelier-ul: îți va propune câteva vinuri potrivite gusturilor și bugetului tău, care vor completa preparatele.

În restaurantele de înaltă gastronomie, personalul este extrem de atent și prezent: îți va umple paharul cu apă, vei găsi șervețelul împăturit când revii de la toaletă, iar furculița curată va fi pe masă înainte ca cea scăpată să atingă podeaua.

Profită de această disponibilitate și nu te teme să pui întrebări: chelnerul îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege felurile potrivite pentru tine.

Alegerea poziției mesei

Multe restaurante de haute cuisine oferă „chef’s table” – o masă aproape de bucătărie, de unde poți observa brigada în acțiune. Este o experiență interesantă, dar nu oferă intimitate. Dacă sărbătorești o ocazie specială și dorești o masă mai retrasă, nu ezita să ceri acest lucru.

Evenimente speciale și preparate în afara meniului

Trufe, caviar, preparate cu ingrediente rare – ai senzația că dacă nu le comanzi pierzi o ocazie unică? Este strategie de marketing. Evaluează dacă acestea aduc cu adevărat un plus felului comandat sau dacă doar profită de frica de a rata ceva. Acest fenomen a căpătat în ultimii ani și o denumire: FOMO – fear of missing out.

La fel și mesele tematice, cinele cu mai mulți bucătari sau evenimentele speciale: nu este garantat că vor fi un succes sau că îți vor oferi o imagine realistă asupra experienței unui restaurant cu stele Michelin.

Ce este inclus în preț și ce nu

A lua masa într-un restaurant de fine dining poate fi derutant și din cauza numeroaselor extra-uri servite: pahar de bun venit, coș cu pâine și uleiuri sau unturi speciale, amuse-bouche, pre-dessert, post-dessert, mici prăjituri… Nu te îngrijora: fac parte din experiență.

Totuși, dacă personalul te întreabă dacă dorești un aperitiv, reține că acesta este, de obicei, contra cost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *