2019 ( trimestrul II ): mai puțini porci tranșați în abatoare, prețuri mai mari decât media europeană la carnea din galantar; va schimba PPA comportamentul alimentar al românilor?

Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft

Boală dificil de eradicat, PPA persistă într-o țară perioade lungi de timp. Autoritățile sunt nevoite să ia măsuri extreme, prin eliminarea întregului efectiv de suine dintr-o fermă sau dintr-o localitate. Măsurile acestea duc la scăderea efectivelor de suine la nivel național. În aceste condiții, unii dintre fermieri decid să renunțe la creșterea porcilor și închid fermele sau se reprofilează. Deciziile luate la nivelul fermei de producție produc efecte pe întreg lanțul alimentar. În final, chiar comportamentul alimentar al consumatorilor poate fi influențat.

Consultând datele statistice ale Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor, am observat că începând din 2017, an când a apărut prima oară PPA în România, înregistrându-se, însă, un singur focar, în județul Maramureș, și până în prezent, numărul porcilor sacrificați în abatoare autorizate a scăzut, având ca referință trimestru II al fiecărui an. ( La finalul anului acesta, putem face o comparație pentru fiecare trimestru ).

În trimestrul II al anului 2017, au fost sacrificați 1.052.753 de porci. În trimestrul II al anului 2018 ( PPA a izbucnit violent în luna iunie, în județul Tulcea ), au fost sacrificați 1.045.239 de porci, mai puțin cu 7514 porci. Anul acesta, în trimestrul II, au fost sacrificați în abatoare 984.558 porci, cu 60681 mai puțin decât în anul precedent.

Vezi detalii

Precizez că numărul porcilor sacrificați în abatoare include și porcii cumpărați din spațiul intracomunitar.

În 2019, prețul cărnii de porc a cunoscut în trimestrul II un salt spectaculos: pentru clasa S și E ( clasificarea este făcută în funcție de procentul de carne macră ), prețul a fost 883,46 lei/100 kg, respectiv 884,01 lei/100 kg, fiind mai mare cu 20,25%, respectiv 25,22% față de aceeași perioadă din 2018. 

Cu porci tot mai puțini tranșați în abatoare ( sute de mii au fost eliminați din cauza PPA ) și cu prețuri mari ale cărnii de porc în magazine, este posibilă o scădere a consumului cărnii de porc în România, chiar dacă măsurile economice luate de actuala putere politică au stimulat consumul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *