Studiu: Băuturile pe bază de zahăr prezintă un risc mai mare de afecțiuni cardiace periculoase / Ce efect au îndulcitorii artificiali asupra inimii?

bauturi racoritoare soda drinks Sursa Foto: Pexels.com

Persoanele care consumă frecvent băuturi pe bază de zahăr sau îndulcitori artificiali ar putea avea un risc mai mare de a suferi de o afecțiune cardiacă potențial periculoasă, arată un nou studiu, citat de Health.com

Constatările provin dintr-un studiu, publicat la 5 martie în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii: Arrhythmia and Electrophysiology, care a descoperit o legătură între aceste băuturi îndulcite și fibrilația atrială (A-Fib), un ritm cardiac neregulat care poate crește riscul unei persoane de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Persoanele care consumau frecvent băuturi îndulcite artificial, precum cele care conțin sucraloză sau aspartam, aveau un risc cu 20% mai mare de fibrilație atrială în comparație cu cele care nu consumau astfel de băuturi. Cei care consumau băuturi făcute cu zahăr aveau un risc cu 10% mai mare.

Între timp, persoanele care au declarat că beau ocazional suc de fructe pur – mai puțin de un litru pe săptămână – au avut un risc cu 8% mai mic de fibrilație acută.

“Constatările studiului nostru nu pot concluziona definitiv că o băutură prezintă mai multe riscuri pentru sănătate decât alta, din cauza complexității dietelor noastre și pentru că unele persoane pot bea mai mult de un tip de băutură”, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal al studiului, Ningjian Wang, MD, PhD, cercetător la Spitalul Popular Shanghai Ninth și la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

“Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm ca oamenii să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial și îndulcite cu zahăr ori de câte ori este posibil”, a adăugat Wang. “Nu luați de bun faptul că consumul de băuturi îndulcite artificial cu conținut scăzut de zahăr și de calorii este sănătos, acesta poate prezenta potențiale riscuri pentru sănătate”.

Iată ce trebuie să știți despre noile cercetări și cum ar putea influența alegerile dumneavoastră în materie de băuturi.

Băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial și riscul de fibrilație

Pentru realizarea studiului, Wang și echipa sa de cercetători din Shanghai au analizat răspunsurile din chestionarele alimentare și datele genetice de la peste 200.000 de adulți înscriși în Biobank din Marea Britanie, o mare bază de date biomedicale și o resursă de cercetare.

În momentul în care participanții s-au înscris în cercetare, între 2006 și 2010, nu sufereau de fibrilație acută. Dar, pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, au fost diagnosticate 9.362 de cazuri de fibrilație ventriculară acută.1

După ce au analizat și comparat alegerile de băuturi îndulcite în rândul participanților, cercetătorii au descoperit că atât băuturile îndulcite cu zahăr, cât și cele îndulcite artificial au fost asociate cu un risc crescut de fibrilație acută.

Persoanele care au consumat cel puțin doi litri de băuturi îndulcite artificial în fiecare săptămână – echivalentul a aproximativ șase cutii de conserve de 12 uncii – au avut un risc cu 20% mai mare de fibrilație acută, în comparație cu persoanele care nu au consumat băuturi îndulcite. Pentru persoanele care au consumat aceeași cantitate de băuturi îndulcite cu zahăr în fiecare săptămână, riscul de fibrilație acută a fost cu 10% mai mare.

Cercetătorii au analizat și consumul de suc de fructe, dar participanții care au băut un litru sau mai puțin de suc de fructe pur în fiecare săptămână au avut un risc cu 8% mai mic de fibrilație acută.

Au fost luați în considerare și alți factori în ceea ce privește riscul de fibrilație acută: Cercetătorii au constatat că consumul a mai mult de 2 litri de băuturi îndulcite artificial pe săptămână a dus la un risc ridicat de fibrilație acută, indiferent de susceptibilitatea genetică la această afecțiune, Cu toate acestea, atunci când fumatul a fost asociat cu consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, participanții au observat un risc cu 31% mai mare de fibrilație acută.1

“Aceste constatări noi privind relațiile dintre riscul de fibrilație atrială și băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial și sucul pur pot determina dezvoltarea unor noi strategii de prevenire prin luarea în considerare a diminuării băuturilor îndulcite pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății inimii”, a declarat Wang.

Băuturile îndulcite și sănătatea inimii

Deși există “dovezi solide” care leagă băuturile îndulcite cu zahăr de riscul de boli cardiovasculare, se știe mai puțin despre efectele pe care le au îndulcitorii artificiali asupra inimii, a declarat în comunicatul de presă Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD, membru al comitetului Asociației Americane a Inimii.

“Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără și cu puține calorii și, de asemenea, băuturile îndulcite cu zahăr și un risc crescut de fibrilație atrială”, a declarat Kris-Etherton, care este, de asemenea, profesor emerit de științe nutriționale la Penn State University.

Deoarece acest studiu arată doar o asociere între băuturile îndulcite și fibrilația atrială, adevăratele riscuri cardiace ale consumului acestor băuturi sunt încă neclare. Cu toate acestea, “există mai multe explicații posibile, inclusiv rezistența la insulină și răspunsul organismului la diferiți îndulcitori”, a spus Wang.

Potrivit medicului Henri Roukoz, cardiolog și șef al secției de electrofiziologie la școala medicală a Universității din Minnesota, persoanele care consumă băuturi îndulcite cu zahăr tind să aibă un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, boli de rinichi și alte probleme de sănătate.2 Printre altele, obezitatea și diabetul sunt, de asemenea, factori de risc cunoscuți pentru fibrilația atrială.3

În ceea ce privește băuturile îndulcite artificial, Roukoz a spus că dietele acestor consumatori ar putea să îi expună la un risc crescut de fibrilație acută – nu băuturile în sine. “Pacienții care au tendința de a consuma mai multe băuturi îndulcite artificial, în general, tind să mănânce, de asemenea, mai mult. De asemenea, ei mănâncă și alimente de mai puțină calitate”, a spus Roukoz. “Asta te predispune la toți acești alți factori care îți cresc riscul cardiovascular”.

Teoria dietei poate conta și pentru băutorii de sucuri de fructe. “Pacienții care de fapt sunt suficient de atenți să evite îndulcitorii artificiali”, a spus Roukoz, “și suficient de atenți să consume cantități mici de [suc de fructe], probabil că își urmăresc și dieta”.

Ar trebui să renunți la băuturile îndulcite?

Fiecare persoană ar putea beneficia de pe urma reducerii consumului de băuturi îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial. Dar, deși rezultatele studiului sunt intrigante și pot deschide calea pentru cercetări suplimentare privind riscul de fibrilație atrială și băuturile îndulcite, acesta a avut totuși o serie de limitări.

Studiul a fost observațional și s-a bazat pe faptul că participanții și-au amintit propriile diete, ceea ce poate duce la rezultate mai puțin precise. Conținutul de cofeină al băuturilor este, de asemenea, necunoscut, la fel ca și tipurile specifice de îndulcitori artificiali folosiți în băuturile consumate.

Utilizarea datelor de la U.K. Biobank – deși robustă – nu este, de asemenea, o potrivire perfectă pentru o populație mai diversă din SUA, ceea ce înseamnă că același studiu efectuat aici ar putea da rezultate diferite, a spus Roukoz. În SUA, de exemplu, fibrilația ventriculară acută este mai frecventă la americanii de rasă albă – dar adulții afro-americani și mexicano-americani sunt mai predispuși să consume băuturi îndulcite cu zahăr.42

De asemenea, este important ca aceste constatări să nu pună în umbră factori de risc mai concreți de fibrilație aeriană, cum ar fi apneea de somn sau diabetul, sau faptul că nu urmează o dietă nutritivă, a spus Roukoz.56

Cu toate acestea, “apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui limitate sau evitate”. Kris-Etherton a spus.

Roukoz este de acord: “Este prudent să consumăm produse [îndulcite] cu moderație. Mai puțin de doi litri pe săptămână – nu ar strica să faceți asta”.

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *