Mâncarea educă, mâncarea schimbă lumea. Campanie online lansată de Slow Food în Italia pentru introducerea educației alimentare în toate școlile

mancare, educatie, scoli, slow food

Se discută de mai mult timp pe această temă în Italia, dar Slow Food a făcut primul pas concret în încercarea de a determina introducerea educației alimentare în toate școlile ca materie de studiu obligatorie. Mai precis, Slow Food, susținută și de Universitatea de Științe gastronomice din Pollenzo, Piemonte, pe care o patronează, și de o Comunitatea Laudato si’, o organizație cu puternică vocație ambientalistă apropiată de Papa Francisc, a lansat o campanie de strângere de semnături pentru oricine consideră că guvernul ar trebui să accepte ca cei mici să fie educați în școală să mănânce sănătos și sustenabil.

Un copil educat azi, un adult sănătos mâine

„Alegerile alimentare pe care le facem de mai multe ori pe zi pot deveni o importantă pârghie pentru o schimbare radicală. Pentru ca asta să se întâmple, este urgent nevoie de o investiție în educația alimentară, care să furnizeze celor mai mici instrumente care să îi ajute să devină protagoniștii propriului viitor”, se menționează în apelul online promuova de ziarul La Stampa. Educația alimentară permite redescoperirea plăcerii de a mânca, înțelegerea valorii alimentelor, cunoașterea felului în care sunt produse, transformate și distribuite ele, înțelegerea proceselor sociale, culturale, economice și ambientale legate de tot ce înseamnă mâncare, se mai precizează în apel.

mancare, educatie, scoli, slow food
Carlo Petrini (Sursa foto: Slow Food)

Organizația Slow Food este un ONG extrem de cunoscut la nivel mondial, fiind pionier și promotor al unei filiere alimentare virtuoase, care să valorizeze alimentele locale, de sezon, produse cu respectul lucrătorilor și al naturii. Ea a fost fondată în 1986 de către Carlo Petrini în replică la proliferarea lanțurilor de fast food. Dincolo de activitatea susținută de promovare pe diferite căi a produselor țărănești, inclusiv printr-un important târg internațional, Salone del gusto, Petrini a ținut ulterior să adauge și o componentă educativă mișcării pe care a fondat-o. A luat, astfel, ființă în anii 2004 Universitatea de Științe Gastronomice de la Pollenzo. Ea se dorește a fi un model educativ în care alimentația înseamnă înainte de toate ecologie, consum sustenabil, biodiversitate, economie circulară, bunăstarea animalelor, a terenurilor de producție și a lucrătorilor, inovație înspre mai binele general pe care producția agricolă și alimentară le pot aduce.

„Cer guvernului italian să introducă educația alimentară ca materie obligatorie în toate școlile și, ca persoană, mă angajez să implic în proiect multe alte persoane și organizații, pentru că doar uniți putem face diferența”, precizează Petrini în finalul apelului. Neomițând să adauge să pentru a sprijini concret această cauză e nevoie ca fiecare dintre noi toți să își asume responsabilități concrete, printre care și aceea de a alege alimente sănătoase și prietenoase cu mediul.

Argumentele și apelurile în direcția educației alimentare în școli au început cu circa un an de zile în urmă, timp în care și ministrul Educației și cel al Sănătății din Italia s-au pronunțat deschis în favoarea ideii, susținuți de multe organizații din domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Statisticile arată că tot mai puțini italieni urmează principiile dietei mediteraneene, patrimoniu UNESCO, deși se mândresc mult cu ea. Datele oficiale arată că o medie de peste 35% dintre adulți sunt supraponderali, iar peste 10% sunt chiar obezi, pe primele locuri la ambele categorii fiind bărbații, iar tendința este în creștere. În ce privește minorii italieni, procentul de supraponderali ajunge undeva la 30% (jumătate supraponderali, jumătate de-a dreptul obezi).

O situație mai bună față de media europeană în ce privește adulții, unde procentul de suproponderali tinde spre 60%, dar considerată îngrijorătoare când vine vorba de copii, unde situația este comparabilă cu cea la nivel european.  Ceea ce se dorește este practic o inversiune de tendință în rândul tinerilor, un shifting cultural, și revenirea la obiceiurile alimentare tradiționale. Actualmente, Italia este printre țările europene cu speranță de viață foarte ridicată (peste 76 de ani la bărbați și peste 82 la femei) și dieta mediteraneană mult mai la îndemâna tuturor decât în alte zone geografice.

Sursă imagine principală: Pexels/RDNE Stock project

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *