Fermier cu valoare adăugată: Un fost director executiv, cu 78 de oameni în subordine, a devenit apicultor / Produce miere bio în propria mini fabrică și reprezintă România la evenimente internaționale de top

fermieri cu valoare adăugată, aplicultor, hetța bio apicole, produse cu valoare adăugată Herța Bio Apicole / Sursa foto: Ioan-Cosmin Herța

Ioan-Cosmin Herța, producător de miere bio și produse derivate la Herta Bio Apicole, este un antreprenor care a simțit nevoia să își lanseze propria linie de produse procesate, ducând apicultura la un alt nivel, inclusiv de profitabilitate.

În perioada primei facultăți, Științe Economice, Herța mergea la sală și consuma polen crud – un produs foarte bogat în proteine, necesar pentru creșterea masei musculare. Din dorința de a consuma produsele sale, în anul 2012, el a achiziționat doi stupi, ca și hobby. Ulterior, pasiunea lui pentru apicultură a crescut și s-a transformat în afacere.

Înainte de a se apuca de apicultură, a fost director executiv și făcea muncă de birou, cu 78 de angajați în subordine.

Ioan-Cosmin Herța ne spune că ceea ce l-a determinat să facă și procesare a fost faptul că a dezvoltat un produs curat, organic, care a atras după sine un portofoliu de clienți cu aceleași principii și viziuni asupra produselor: calitate superioară, fără pesticide, antibiotice, chimicale ori alte adaosuri.

El a adăugat că s-a gândit la procesare de când a inițiat afacerea, deoarece calitatea a fost premisa pe care a urmărit-o de la început. „Am fost într-o continuă dezvoltare de la numărul de familii de albine, lăzi de stupi, tratamente organice până la achiziția de echipamente, utilaje de extracție performante din inox, conform standardelor europene etc.”, ne spune Herța. Pasul cel mai important a reușit să-l facă în anul 2021 când a reușit să pună bazele unei linii de ambalare și îmbuteliere și să certifice ecologic nu doar stupinele, ci și linia.

Ioan-Cosmin Herța are linia de îmbuteliere la punctul de lucru din localitatea Galeș, județul Sibiu. Este o „mini fabrică”, în care ambalează profesional toate produsele ecologice pe care le obține în stupină.

antreprenor cu valoare adaugata, ioan-cosmin herta, miere, apicultor
Spațiu în care Herta Bio Apicole îmbuteliază miere.

Apicultorul ne împărtășește, de asemenea, care au fost cele mai mari dificultăți cu care s-a confruntat în acești ani, și anume:

  • birocrația excesivă,
  • mentalitatea consumatorului,
  • modificările climatice sunt impedimente serioase care afectează producția de miere,
  • consum scăzut de produse apicole (în medie 500 g/individ pe an),
  • apicultura organică nu are niciun sprijin din partea statului.

Apicultorul spune că afacerea este profitabilă, doar că în apicultură profitul trebuie reinvestit continuu. „Comparativ cu anul 2022, avem o creștere de 5 ori mai mare a cifrei de afaceri în 2023”, a declarat acesta pentru G4Food.

Deși nu organizează evenimente, echipa apicultorului este foarte receptivă când este invitată la diverse activități, ne spune Herța. „În această primăvară, în școli, de Săptămâna Verde, am inițiat o campanie de conștientizare a ceea ce înseamnă consumul produselor apicole certificate ecologic”, transmite apicultorul, care a  adăugat că le-a oferit copiilor informații prețioase referitoare la apicultura ecologică.

Fondurile europene i-au permis să treacă la nivelul următor

În 2021, Ioan-Cosmin Herța a câștigat un proiect POCU, în valoare de 100.000 euro, pentru întreprinderi sociale, moment în care afacerea Herta Bio Apicole a trecut la o nouă etapă de dezvoltare, reușind să-și extindă piața de desfacere. Prin aceste fonduri acesta a reușit să-și certifice produsele. Rezultatele nu au întârziat să apară. În 2023 a câștigat medalia de aur la Festivalul Organic European, pe toate sortimentele lor de miere.

Totodată, apicultorul a participat la Târgul Internațional de produse Bio Biofach din Nurnberg (2023, 2024), Târgul Internațional de produse alimentare și băuturi Bio și Convenționale Anuga din Koln (2023) și la Seoul Food 2023, din Coreea de Sud.

„Vă dăm o veste în exclusivitate: tocmai am aflat că am fost selectați să participăm, în toamna acestui an, la Târgul Internațional organizat în Sial, Franța”, a mai spus Herța.

Prin campania „Fermier cu valoare adăugată”, G4Food promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe fermieri să producă și vândă produse cu valoare adăugată, nu doar materii prime.

Sursa foto : Ioan-Cosmin Herța

Citește și Fermier cu valoare adăugată: Cultivatoarea de lavandă Flori Vioreanu a fondat un mare festival dedicat plantei și produce ulei și apă florală / Profit de la prima recoltă

Comentarii

  1. Bine zice titlul: …produce miere. Acum mierea nu se mai recolteaza, se face din te miri ce. De-aia are si gustul pe care il are.

    • Va invitam sa degustati produsele noastre 100% romanesti. Intr-adevar, albinele noastre HERTA BIO APICOLE recolteaza si produc mierea pe care noi o comercializam, pentru ca noi la baza suntem o echipa de apicultori profesionisti si luptam pentru promovarea si dezvoltarea sectorului apicol ecologic in Romania si la Targurile Internationale la care suntem selectati sa reprezentam Romania. Intr-adevar, piata este plina de produse apicole neconforme dar acesta nu este domeniul nostru. Ne puteti urmari si cunoaste mai bine pe http://www.herta-bio-apicole.ro, pe facebook:https://www.facebook.com/
      Instagram :https://www.instagram.com/

  2. Acum trei ani s au facut studii privid cantitatea de pesticide existenta in polen. Apicultori din tara au rimis probe la Bucuresti care au fots analizate intr un laborator specializat din Sofia. Rezultatele au fost clare. Polenul contie pesticide. Polenul trimis din zona mea avea o cantitate de pesticide mult mai mare decat celelalte. Sunt apicultor amator, parerea mea este ca nu exista miere bio , organica sau cum vor ei sa o numeasca. In plus, mierea este peste 80% fructoza si zaharoza, 15% apa si ce mai ramane 2-3 % enzime si alte elemente asa zise miraculoase.

    • Foarte bine punctat Romeo dar sa știi ca este vorba de polenul de cultură nu cel de pădure și îți mai spun ceva pesticidele, chimicalele cu care se tratează familiile de albine și antibioticele pe care le folosesc apicultorii în stupină lasă reziduri la fel de periculoase. De aceea în apicultura ecologică nu este permis culesuri de rapiță sau floarea soarelui sau orice altă cultură industrializată creată de om ci doar miere de pădure și mai exact salcâm, tei și polifloră din zonele în care nu există industrie și culturi stropite nici măcar de pomi fructiferi. Ecologic înseamnă sarma de inox pe rame nu zincata care ruginește și lasă reziduri,
      doar fagure ecologici nu fagurii de pe piață care conțin parafină mai mult decât ceară și este o substanță chimică și bineinteles lasă reziduri,
      doar tratamente ecologice și asta înseamnă pe bază de acizi sau de uleiuri volatile,
      Nu chimicale sau antibiotice și nu în ultimul rând zona în care recoltezi mierea este foarte important să fie în interiorul pădurii nu la marginea ei să poți să pui etichetă corectă pe produs

  3. Curenții de aer în natura circula ,aduc tot felul de substanțe nocive și ultima nu ne mai ajuta mama natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *