Dieta occidentală, legată de bolile cronice prin perturbarea microbiotei intestinale / Dieta este bazată pe cantități mari de grăsimi saturate, zaharuri sau cereale rafinate

dieta occidentala, boli cronice, inflamatie, diabet Sursa foto: Arne9001 | Dreamstime.com

Un articol publicat în Best Practice & Research Clinical Gastroenterology discută impactul dietei occidentale asupra modulării microbiotei intestinale și a funcționalității barierei intestinale, crescând riscul de boli cronice netransmisibile. Dieta occidentală, bogată în grăsimi saturate, zaharuri, cereale rafinate, sare, îndulcitori, carne roșie procesată, produse lactate bogate în grăsimi și săracă în fructe, legume, alimente bogate în fibre, cereale integrale, pește, nuci și semințe, a devenit predominantă la nivel global în ultimul secol, transmite News Medical.

Această dietă este legată de afecțiuni cronice caracterizate prin inflamație de grad redus și microbiota intestinală perturbată, contribuind la boli precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic, sindromul colonului iritabil, bolile inflamatorii intestinale, bolile pulmonare cronice, bolile neurodegenerative și tulburările neuropsihiatrice.

Componentele nutriționale din dieta occidentală schimbă compoziția microbiotei intestinale, reducând bacteriile benefice și crescând numărul celor patogene. De asemenea, aceasta prezintă un raport ridicat între acizii grași omega-6 și omega-3, favorizând apariția inflamației.

Dieta afectează negativ bariera intestinală prin reducerea proteinelor de joncțiune strânsă și creșterea permeabilității intestinale, în mare parte din cauza consumului ridicat de grăsimi saturate și a conținutului scăzut de fibre. Această perturbare duce la eliberarea de metaboliți bacterieni toxici în fluxul sanguin, provocând inflamații sistemice și crescând riscul de boli cronice.

Dieta occidentală stimulează în mod direct căile inflamatorii, crește stresul oxidativ dăunător și este legată de producerea de compuși nocivi, crescând riscurile de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Microbiota intestinală alterată în această dietă se corelează, de asemenea, cu afecțiuni precum sindromul colonului iritabil și deficiențe cognitive.

Strategiile terapeutice includ adoptarea unei diete mediteraneene bogate în fibre, grăsimi sănătoase și polifenoli, care susține o microbiotă intestinală sănătoasă și reduce riscurile de boli cronice. Intervențiile suplimentare, cum ar fi exercițiile fizice și reglarea ritmului circadian, sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea intestinală.

Sursa foto: Arne9001 | Dreamstime.com

Citește și Sfatul unui cercetător care a studiat longevitatea timp de două decenii, pentru tineri: Femeia în vârstă de 20 de ani ar putea trăi cu 10 ani în plus dacă ar avea o dietă bazată pe alimente integrale și plante / Bărbații, cu 13 ani în plus

Comentarii

  1. Nu cred ca exista dieta occindentala. Chiar as fi curios cum arata o astfel de dieta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *