De ce ne face plăcere să mâncăm. Psihologia din spatele mâncatului de plăcere și diferența față de mâncatul emoțional

Plăcerea de a mânca Foto: Pexels

Cercetătorii au studiat de ani de zile motivul pentru care ne face plăcere să mâncăm. Mâncatul de plăcere are cauze psihologice, spun ei.

Din punct de vedere fiziologic, plăcerea de a mânca are legătură nu doar cu papilele gustative, ci și cu creierul. „Plăcerea de orice fel, inclusiv plăcerea de a mânca, duce la eliberarea de dopamină în creier”, explică terapeutul și dieteticianul Aleta Storch, de la Wise Heart Nutrition and Wellness.

„Dopamina este adesea denumită «hormonul senzației de bine», deoarece activează căile de recompensă din creier, ceea ce ajută la promovarea fericirii, calmului, motivației și concentrării”, spune ea.

De fapt, unele cercetări mai vechi din 2011 indică faptul că persoanele cu obezitate ar putea să sufere de o perturbare a sensibilității la dopamină, determinându-le să mănânce în exces pentru a obține o plăcere adecvată de la mâncare.

Alimentația și chimia din creier

Când chimia creierului funcționează corect, totuși, bucuria noastră de mâncare poate duce la beneficii fizice. „Când ne bucurăm de mâncarea pe care o consumăm și stimulăm dopamina, de fapt o digerăm și o metabolizăm mai eficient”, spune Storch. „Când suntem relaxați ca răspuns la o experiență de mâncare plăcută, sistemul nostru nervos intră în modul de odihnă și digerare, ceea ce ne permite să descompunăm și să folosim pe deplin nutrienții din alimentele pe care le consumăm.”

Mâncatul din plăcere ar putea promova și o alimentație mai sănătoasă. O revizuire sistematică amplă din 2020 a examinat 119 studii despre legătura dintre plăcerea alimentară și o dietă sănătoasă. Astfel, 57% din studii au găsit asocieri favorabile între plăcerea de a mânca și alimentație.

Un alt studiu din 2015, de exemplu, a asociat o mai mare plăcere de a mânca cu o stare nutrițională mai ridicată. Alte studii au subliniat importanța de a ne bucura de alimente sănătoase pentru a promova o dietă hrănitoare și echilibrată. „Există această convingere că mâncarea „sănătoasă” trebuie să fie fadă sau nu are un gust bun, dar nu este adevărat”, spune dieteticianul și consilierul certificat în alimentație intuitivă Sarah Gold Anzlovar. „Atunci când mâncăm alimente de care ne bucurăm, satisfacția crește, ceea ce poate îmbunătăți calitatea dietei și poate reduce riscul de a ne supraalimenta.”

Mâncarea care ne unește

Alimentația noastră ar fi destul de plictisitoare dacă mâncarea ar fi doar combustibil. Mâncatul este mult mai mult decât alimentație. Are importanță în familie, ne aduce împreună cu cei dragi sau are chiar valori culturale, uneori. Pe scurt, hrana este atât emoțională, cât și fizica.

Pe măsură ce oamenii se bucură de mâncare cu alții la masă, contribuie adesea la un sentiment crescut de fericire, potrivit unui studiu din 2015, privind comunitățile sociale thailandeze.

Supa de pui, de exemplu, este cel mai bun aliment pentru persoanele bolnave. Este și o modalitate de a ne ridica moralul. La fel cum o poate face un desert care ne amintește de bunici. Timp de zeci de ani, cercetările au demonstrat că sentimentul de apartenență este vital pentru sănătatea mintală. Cel mai bun loc pentru a trăi acest sentiment este cu familia, în jurul mesei.

Mâncatul emoțional diferă de mâncatul de plăcere

Mâncatul emoțional și mâncatul de plăcere diferă, atât în ​​ceea ce privește intenția, cât și rezultatele.

„Mâncatul emoțional este atunci când oamenii folosesc mâncarea ca o modalitate de a face față atât emoțiilor pozitive, cât și negative”, spune Anzlovar. „A mânca din plăcere înseamnă a alege un aliment pentru a se bucura în mod special de gustul, textura și experiența sa, cum ar fi atunci când ieși la un cornet de înghețată vara sau mănânci un măr direct din copac într-o livadă de meri.”

O altă distincție majoră între aceste două comportamente este legătura pe care o simțim față de mâncarea ta. „Adesea, deși nu întotdeauna, există o lipsă de conexiune sau disociere cu mâncarea atunci când oamenii mănâncă emoțional”, explică Anzlovar. „Când mănânci din plăcere, există de obicei o adevărată conexiune și plăcere pe care o obții din mâncare.”

Desigur, nu există o linie perfect trasată între mâncatul emoțional și mâncatul pentru plăcere. Uneori, cele două cele două se pot suprapune, mai scrie Healthline.

 

 

 

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *