Dacă sucul de fructe provine din fructe, de ce nu este considerat sănătos? Mai mulți experți explică – analiză Huffington Post / Care sunt cele mai potrivite sortimente

Redacția 16 aprilie 0 comentarii 2028 vizualizări
sucul de fructe, sanatate, sucuri, fructe

Despre fructe se spune că este mai bune să le mănânci decât să le bei. Totodată, sunt multe grupuri de fitness și sănătate online care susțin că sucul de fructe „este rău”. Însă, la fel ca în cazul altor aspecte legate de sănătatea umană, există ceva mai multe nuanțe decât pur și simplu „suc de fructe = rău” (sau bun, de altfel), transmite publicația Huffington Post. Cei mai mulți dieteticieni înregistrați vor semnala conținutul de zahăr al sucului ca fiind un dezavantaj și își vor încuraja pacienții să se hidrateze în primul rând din apa obișnuită. Dar, în același timp, există dezavantaje în a defăima complet o întreagă categorie de alimente sau băuturi, în special pentru persoanele care sunt predispuse la restricții sau la alte forme de alimentație dezordonată.

Sursa citată a vorbit cu mai mulți experți în nutriție, care și-au spus părerea cu privire la modul în care sucul de fructe afectează organismul și au explicat ce ar trebui să știe cei care consumă aceste băuturi.

Nu toate conținuturile de zahăr sunt create la fel

„Sucul de fructe este, în esență, apă, zahăr, vitamine și minerale”, a explicat Jami Zimmerman, dietetician clinic înregistrat la NYC Health and Hospitals/Bellevue. Atât ea, cât și ceilalți profesioniști cu care a vorbit Huffington Post, au subliniat că zahărul conținut este ceea ce face ca sucul de fructe să fie o băutură nu prea potrivită pentru consumul în cantități mari.

„Prepararea sucului elimină tot conținutul de fibre din fructe, care ajută la reglarea glicemiei și la sațietate, care este senzația de sațietate după o masă sau o gustare”, a spus Zimmerman. „Combinația dintre lipsa fibrelor și conținutul ridicat de zahăr face ca această băutură să fie bogată în calorii, să fie ușor de consumat în exces și poate contribui la un aport caloric excesiv”, a adăugat ea.

În timp, acest lucru vă poate afecta greutatea

„Atunci când este consumat singur”, a spus Zimmerman, „sucul de fructe poate provoca o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o prăbușire care poate duce la creșterea foamei și a oboselii, din cauza faptului că zahărul este absorbit rapid de organism”.

Citește și: Experții spun ce se întâmplă, pe termen scurt și lung, cu organismul oamenilor care consumă băuturi carbogazoase în fiecare zi / Strategii pentru a te îndepărta de ele

Desigur, persoanele cu diabet sau cu alte afecțiuni trebuie să fie prudente în ceea ce privește consumul de zahăr și ar trebui să colaboreze cu medicul lor pentru a stabili dacă și cum poate fi potrivit sucul de fructe pentru nevoile lor de sănătate.

Regulile sunt diferite pentru copii?

În cazul copiilor, există un alt motiv pentru a limita consumul de sucuri. „Când vorbim despre copii, [sucul] îi face adesea pe copii să fie foarte sătui. Așa că vrem să ne gândim că atunci când, să zicem, beau prea mult, deseori pierd ocazia de a consuma alte alimente mai hrănitoare”, a explicat Ayelet Goldhaber, dietetician/nutriționist la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

sucul de fructe, sanatate, sucuri, fructe
Consumate în cantități mari, sucurile de fructe le pot tăia copiilor pofta de mâncare.

Dacă sunteți părinte sau alt tip de îngrijitor, veți dori să vă asigurați că cei mici nu beau atât de mult suc de fructe încât să fie prea plini pentru a mânca broccoli la ora cinei. Goldhaber sugerează, de asemenea, să nu le dați copiilor suc înainte de vârsta de 2 ani.

Dacă provine din fructe, nu cumva are beneficii pentru sănătate?

„Vine din fructe proaspete! Nu poate fi chiar atât de rău!”, își spun unii oameni. Sucul este lipsit de fibrele prezente în fructele întregi, dar aduce o parte din ceilalți nutrienți ai fructelor. (Și nu, sucul de portocale cu pulpă tot nu are suficiente fibre pentru a contrabalansa în mod semnificativ conținutul de zahăr, potrivit experților).

După cum notează Zimmerman, sucul poate fi o sursă bună de vitaminele A și C, potasiu și alți micronutrienți, în funcție de substanța din care a fost făcut și dacă a fost îmbogățit. Și, bineînțeles, datorită conținutului de apă, sucul asigură hidratarea.

Ce tipuri de sucuri sunt cele mai sănătoase?

Unele sucuri de fructe sunt mai sănătoase decât altele. „Sucul de roșii nu are, în general, la fel de mult zahăr” ca sucurile mai dulci, mai fructate, a spus Jay, „deși trebuie să aveți grijă la sarea adăugată și la conținutul ridicat de sodiu. Sucul verde presat la rece este, în general, făcut din verdețuri precum dovleac, spanac, castraveți, varză, cu unele fructe amestecate – deci are mai puțin zahăr”.

Zimmerman a spus, de asemenea, că trebuie evitate sucurile de fructe care au zahăr adăugat. „Sucul de fructe este deja dulce, iar a lua unul cu adaos de zahăr poate duce la o cantitate mai mare de calorii fără conținut nutrițional adăugat”, a spus ea.

Dar, în timp ce unele sucuri oferă cu siguranță mai multe substanțe nutritive și mai puțin zahăr decât altele, problema „fără fibre, numai zahăr” se aplică în continuare la majoritatea produselor din această categorie.

Sucul presat la rece, datorită modului în care este făcut și expediat, poate susține mai mulți nutrienți în momentul în care îl deschideți decât alte tipuri de sucuri mai procesate.

Totuși, „pe scurt, atât sucul de fructe de pe rafturile magazinelor alimentare, cât și sucurile presate la rece sunt foarte comparabile în ceea ce privește profilul nutritiv și efectele”, a spus Zimmerman.

Nu este nevoie să eliminăm în totalitate din alimentație sucul de fructe

Totuși, sucul poate avea un loc într-o dietă sănătoasă. În timp ce experții în nutriție, în general, nu îl vor recomanda ca sursă primară de hidratare, majoritatea vor fi de acord că este bun ca un „răsfăț” din când în când. În unele cazuri, sucurile pot fi o sursă convenabilă și practică de substanțe nutritive pe care o persoană ar putea să nu le primească în altă parte în dieta sa.

„Unii dintre pacienții mei nu vor mânca verdețuri în niciun alt mod”, a spus Jay, „așa că poate fi o modalitate, deși costisitoare, de a obține nutrienți din plante”. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, căutați sucuri care sunt făcute în principal din legume verzi și cu un minim de zahăr. De fapt, atunci când cumpărați orice suc, o listă de ingrediente din fructe sau legume reale (de preferință 100%) și un conținut scăzut de zahăr sunt trăsături cheie pe care ar trebui să le căutați. Asigură-te că vă uitați la informațiile de pe eticheta nutrițională, nu atât de mult la textul de marketing tipărit pe partea din față a sticlei.

„Mărcile folosesc frecvent termenul ‘natural’ pentru a-și descrie produsele”, a spus Zimmerman, ceea ce înseamnă, de obicei, că este o băutură sănătoasă, sau cel puțin mai sănătoasă decât concurenții săi. Dar ea avertizează că acest lucru nu este neapărat adevărat.

Sursa foto: Pixabay/Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *