Ce ingrediente din mâncarea pentru câini și pisici trebuie evitate. Se îmbolnăvesc mai mult câinii sau pisicile?

Ca și în cazul oamenilor, printre responsabilii de sănătatea precară a animalelor de companie este și alimentația, iar prima condiție pentru a alege alimente de calitate este să citim bine lista de ingrediente și să știm ce ingrediente trebuie evitate.

Iată câteva recomandări oferite de brandul internațional upmarket în domeniu Edgard&Cooper citat de agenția italiană de presă ANSA: ce să evităm și cum să recunoaștem un petfood de calitate. Observațiile pornesc de la analiza unor cifre seci: peste jumătate din câinii de companie suferă de probleme de digestie de-a lungul vieții, aproape jumătate din pisici sunt supraponderali sau obezi. Pisicile de casă suferă în proporție de 50% de insuficientă renală, iar un sfert dintre ele mor de cancer, conform datelor prezentate de compania citată.

Trei sunt componentele cele mai nocive.

Făina de carne

Făina de carne este de cele mai multe ori obținută din carne de calitate îndoielnică și resturi de animale, precum coarne, copite, fulgi, piele. Sunt mărunțite la grămadă și apoi aduse la stadiul de pulbere, pentru a fi amestecate cu conservanți și aditivi și grăsimi. Procesul excesiv de procesare a resturilor de carne face ca proteinele din conținut să devină extrem de dificil de digerat. Asta când mai rămân și nu sunt distruse complet de temperaturile excesiv de înalte.

Putem recunoaște un produs sănătos, de calitate, citind cu atenție etichetele și listele de ingrediente, care ar trebui să fie ușor de interpretat și să raporteze într-o manieră clară și transparentă nu doar procentul de carne prezent în produs, ci și tipul – de la rață la căprioară, inclusiv somon, pui sau miel – cu mențiunea expresă dacă este vorba de carne proaspătă sau făină de carne și carne deshidratată. Atunci când componenta proteică este raportată doar cu denumirea „carne”, produsul ar putea ascunde prezența făinii sau a deșeurilor.

Grăsimi potențial cancerigene

În petfood se folosesc des grăsimi care reprezintă tot rebuturi din alte procese de producție, vegetale și animale deopotrivă. Uleiurile vegetale pot proveni chiar din procese de prăjire la temperaturi înalte, motiv pentru care pot conține inclusiv compuși cancerigeni.

Sare și zahăr

Ca și pentru oameni, sarea și zahărul în exces sunt dăunătoare și animalelor de companie, chiar mai dăunătoare decât omului, al cărui organism face mai ușor față stressului digestiv. Animalelor, sarea și zahărul provoca probleme de sănătate serioase, precum: deshidratare, obezitate, tensiune arterială, diabet, insuficiență renală, probleme grave ale sângelui, probleme cu dantura etc.

O altă componentă de evitat, conform recomandării citate, sunt BHA și BHT, conservanți care pot dăuna la nivel hormonal și pot duce și la boli autoimune. Mai sunt de evitat pe cât posibil produsele cu cantități mari de coloranți și arome, responsabili de aciditatea gastrică, de reacțiile alergice și de anemii.

Se știe că produsele de calitate au un preț mai ridicat; însă sunt de principiu bani care atunci când încep să apară probleme îi oferim veterinarului, cu agravanta că sănătatea animalului e deja compromisă. Un produs sănătos este în linii mari un produs obținut din carne proaspătă și grăsimea de pe ea, printr-un proces de producție la temperaturi joase, fără prea multe arome și coloranți, care conțin fibre provenite din zarzavaturi, pentru câini, și iarbă, pentru pisici. De asemenea, este important ca mâncarea să conțină și o doză de prebiotice și probiotice, pentru o bună digestie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *