Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare: Două asociații lansează „Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranţa alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?”

ziua mondială a siguranţei alimentare, manifest, asociatii, lansare Sursa foto: Alona Siniehina | Dreamstime.com

Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor lansează vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare, „Manifestul consumatorului responsabil sau Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranţa alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?”, transmite Agerpres.

De asemenea, Tribuna Consumatorilor va inaugura, vineri, o serie de o serie de articole şi podcasturi, care vor dezbate tema cu oficialităţi din cadrul ANPC, Ministerului Agriculturii, reprezentanţi Romalimenta – organizaţia reprezentativă a industriei alimentare – şi ai ONG-urilor militante, potrivit unui comunicat remis AGERPRES, pentru a evidenţia ceea ce pot face diferite organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale, dar şi ce putem face fiecare dintre noi în calitate de consumatori şi cetăţeni pentru a preveni eventuale incidente legate de siguranţa alimentară.

În fiecare an, pe 7 iunie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Manifestările au drept scop conştientizarea şi inspirarea unor acţiuni cu scopul de a preveni, de a detecta şi gestiona riscurile care se pot asocia consumului de hrană, contribuind activ la sănătatea fiecăruia şi la dezvoltarea sustenabilă a tuturor.

Siguranţa alimentară înseamnă: alimente suficiente pentru toţi, alimente sigure pentru consum – produse corect, transportate corect, vândute în condiţii de siguranţă, asigurarea rezervelor alimentare ale lumii pentru necesităţi variate (care pot apărea oricând, de la dezastre naturale la războaie şi pandemii), protejarea mediului astfel încât producţia alimentară să poată continua în condiţii bune şi în anii următori: protejarea biodiversităţii, protejarea solului şi aerului, accesul echitabil la alimente pentru toţi oamenii, indiferent de zona în care trăiesc, accesul la alimentaţie sănătoasă, echilibrată nutriţional.

„Astfel, prosperitatea economică, agricultura responsabilă, accesul echitabil pe piaţa alimentară, turismul şi dezvoltarea durabilă toate sunt strâns legate de siguranţa alimentară. Siguranţa alimentară ne priveşte pe toţi şi fiecare dintre noi ne putem implica în păstrarea siguranţei alimentare. Acţiunile în favoarea siguranţei alimentare sunt accesibile tuturor: dacă unele categorii de acţiuni sunt rezervate factorilor de decizie, sunt foarte multe astfel de acţiuni pe care le poate realiza chiar fiecare consumator în parte”, se spune în comunicat.

Textul manifestului va fi accesibil pe site-ul Tribunaconsumatorilor.ro, începând cu 7 iunie 2024, ora 19:00.

Tema propusă de ONU şi OMS pentru ediţia 2024 a Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare este: cât de pregătiţi suntem să facem faţă incidentelor care ţin de securitate alimentară?

Îndemnul organismelor internaţionale este: Să fim pregătiţi (şi) pentru lucruri neaşteptate! Cine să fie pregătit? Toţi cei implicaţi, de la organisme internaţionale, la organisme şi instituţii guvernamentale naţionale, producători şi consumatori, au posibilitatea de a reacţiona adecvat pentru minimizarea efectelor negative, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *