Vrei să ai tensiunea bună, oasele sănătoase și să nu faci pietre la rinichi? Alege aceste alimente bogate în calciu!

Daniela Arnăutu 28 iunie 0 comentarii 42607 vizualizări
calciu din alimente Sursa foto: Pixabay

Calciu din alimente pentru oase rezistente. Calciul este un mineral recunoscut pentru rolul său în menținerea sănătății oaselor. Dar el ajută și la menținerea ritmului cardiac, a funcției musculare și a multor alte funcții ale organismului. Potrivit webmd.com, persoanele care consumă alimente bogate în calciu vor fi ferite de hipertensiune arterială, pietre la rinichi și alte afecțiuni serioase.

Calciul menține densitatea osoasă și previne hipertensiunea arterială

În mod normal, în organismul nostru există circa un kilogram de calciu, iar când ne gândim la acest mineral, în primul rând îl asociem cu densitatea osoasă și sănătatea dinților. Diminuarea densității osoase sporește riscul de fracturi.

Organismul uman absoarbe calciul în funcție de vârstă, de nivelul vitaminei D, dar și de nevoile individuale. În plus, există alți doi factori, echilibrul hormonal și compoziția alimentelor, ce pot potența sau inhiba absorbția calciului.

Densitatea osoasă se modifică, de-a lungul vieții, ajungând la maximum în jurul vârstei de 30 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea osoasă scade, iar în cazul femeilor, după menopauză, apare riscul de osteoporoză.

Pentru a reuși să ne menținem densitatea osoasă în parametri optimi trebuie să facem exerciții fizice și să mâncăm fructe și legume bogate în vitamin C. Mai mult, legumele conțin polifenoli, substanțe  ce previn degradarea oaselor.

De asemenea, calciul contribuie la contractarea și relaxarea vaselor de sânge, ceea ce înseamnă că, implicit, are un rol important și în menținerea  tensiunii arteriale în limite normale.

Calciul scade absorbția oxalaților și previne formarea pietrelor la rinichi

Calciul din organismul nostru previne formarea pietrelor la rinichi prin reducerea absorbției de oxalați, care se găsesc în multe alimente precum spanacul, sfecla, zmeura și cartofii dulci. Oxalații sunt substanțe strâns legate de formarea pietrelor la rinichi.

Ce să mâncăm pentru a avea un nivel bun de calciu în organism

Cea mai bună modalitate, pentru organismul nostru, de a primi calciu, este prin alimentație. Cele mai bune surse de calciu pentru organism sunt cele care se asimilează mai ușor, respectiv nu doar laptele și brânza, ci și unele lactate fermentate, precum parmezanul și iaurtul. De asemenea, tofu, sardinele, smochinele, varza kale și broccoli se numără printre cele mai bune surse de calciu.

Vitaminele K și D previn pierderile de calciu din corp. Dintre alimente, varza murată este sursă de vitamina K.

În dietă trebuie să mai includeți și somon, macrou, semințe și nuci, toate aceste alimente fiind bogate în acizi grași Omega 3, ce contribuie la menținerea densității osoase.

Ca sursă de magneziu și zinc, substanțe ce previn fracturile, trebuie să mâncați nuci, cereale integrale, legume și semințe.

Fără fumat și băuturi alcoolice

Fumatul este dăunător organismului și, în afara multor altor afecțiuni, acest obicei nociv poate genera și boli osoase, inclusiv osteoporoză. De asemenea, alcoolul trebuie consumat cu moderație, pentru că favorizează absorbția deficitară a calciului, ceea ce poate duce la scăderea densității osoase și a apariției osteoporozei.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *