VIDEO Cum deosebești o ciupercă otrăvitoare de una comestibilă/ Intoxicațiile cu ciuperci sunt la ordinea zilei/ Culesul ciupercilor nu este pentru amatori, avertizează specialiștii

ciuperci Sursa foto: Pexels

Zilnic aproape citim sau vedem știri despre familii întregi intoxicate cu ciuperci. În cele mai multe cazuri, oamenii ajung la spital, deoarece acest tip de intoxicație poate fi letal. Culesul ciupercilor este o îndeletnicire riscantă, dacă nu ai pregătirea necesară. Poveștile cu lingurița de argint și alte sfaturi bătrânești s-au dovedit, cel mai adesea, fatale.

Profesorul universitar Florin Dinulică a relatat cu amănunte, în cadrul conferințelor „Plantăm fapte bune în România”, cum deosebești o ciupercă otrăvitoare de una comestibilă.

Iată câteva dintre sfaturile sale:

  • Culesul ciupercilor este pentru profesioniști. Îți trebuie cunoștințe de specialitate și multă experiență ca sa fii sigur că nu te otrăvești și nu otrăvești pe nimeni. De multe ori, este și o problemă de evoluție a ciupercii, în anumite etape forma pălăriei este diferită și induce în eroare.
  • Culoarea ciupercilor de multe ori este înșelătoare, în natură există variații, nu totul arată ca în poze. Chiar dacă îți imaginezi că știi foarte bine, culoarea te poate induce în eroare. Există chiar specii diferite, una consumabilă și una otrăvitoare, chiar mortală, care arată aproape identic.
  • Așa-zisele „teste” (cu degetul, cu argint, cu usturoi, cu ceapă), dau rezultate false. Nu există nicio dovadă științifică demostrabilă a eficienței acestora. A te încrede în astfel de probe este o perfectă inconștiență. Un alt fals mit este că ciupercile atacate de alte viețuitoare (insecte, păsări, mamifere) ar fi comestibile. Aceste animale au alt sistem digestiv decât oamenii și nu pot fi luate în considerare ca „tester”.
  • Testul culorii prin ruperea ciupercii este și el o eroare. Ciuperca ruptă trece printr-un proces normal de oxidare care îi schimbă culoarea. Nu are nicio legătură cu otrava care există sau nu în ea.
  • Cu multă prudență se poate afirma că dacă o ciupercă are miros plăcut de nucă, anason, făină, cel mai probabil e comestibilă. Dar reciproca nu este valabilă, există ciuperci bune care nu miros prea frumos.
  • În general, ciupercile otrăvitoare sunt mai aspectuoase, mai elegante, au culori mai vii. În ce privește ciupercile care cresc pe lemn, nu întotdeauna sunt comestibile, dar sigur nu sunt otrăvitoare.
  • În evaluarea ciupercilor, niciodată un profesionist nu folosește un singur criteriu, ci o sumă de aspecte. Cea mai mare certitudine este cea oferită de sporii ciupercii. Dar este un proces rezervat doar biologilor profesioniști, pentru că este nevoie, pe lângă cunoștințe și de un microscop.

Concluzii care îți pot salva viața

Culesul ciupercilor nu este pentru amatori. Chiar și când știi extrem de bine speciile de ciuperci te poți înșela, iar o greșeală te va costa măcar o spitalizare, dacă nu viața. De multe ori în natură există contaminare prin spori, astfel că și ciupercile considerate bune devin periculoase.

Nu cumpăra ciuperci de pe marginea drumului, nu accepta astfel de cadouri de la vecini, prieteni, rudele de la țară. Ciuperca este un aliment sănătos și recomandat în alimentație, dar trebuie întotdeauna cumpărat din locuri sigure.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *