Un grafician transformă „negativul în pozitiv”: Exemplar din „Mein Kampf”, de Adolf Hitler, decupat în Austria pentru o carte de reţete culinare

mein kampf, grafician, austria, carte de retete

Într-o cafenea din Viena, Andreas Joska-Sutanto decupează literă cu literă un exemplar din „Mein Kampf”, de Adolf Hitler, pentru a face din acel volum o carte de bucate, transformând „negativul în pozitiv” şi „golind cuvintele otrăvitoare de substanţa lor”, informează AFP.

Este o muncă minuţioasă, care a început atunci când drepturile asupra manifestului politic al dictatorului de origine austriacă, care a pus bazele ideologiei naziste atunci când a fost publicat în 1925, au intrat în domeniul public în urmă cu opt ani, transmite Agerpres.

„Am ajuns la pagina cu numărul 100”, a declarat Andreas Joska-Sutanto, un grafician în vârstă de 44 de ani. După aproape 900 de ore de decupaje cu foarfeca, realizate doar pe prima faţă a paginilor, abia un sfert din acest proiect gigantesc este de acum finalizat.

Odată extrase din vechiul volum cu scriere gotică, literele sunt sortate şi aranjate într-un organizator.

Apoi, Andreas Joska-Sutanto le foloseşte pentru proiectul său al unei cărţi ce conţine deja 20 de reţete culinare, cum ar fi o reţetă de pizza moştenită de la tatăl său, o salată de sparanghel şi chiar gnocchi cu ouă, o specialitate tipic austriacă pe care Fuhrerul o adora.

La fel cum procedează un bucătar cu ingredientele sale, „vreau să deconstruiesc şi să transform” opera care a făcut atât de mult rău, „eliberând-o de greutatea ei”, a explicat creatorul proiectului.

Citește și: Trei specialiști români solicită Amazon să modifice categoria unor cărți despre gastronomia românească de la „Gastronomie” la „Fantasy” / „Ne mândrim cu ciorba rădăuțeană, dar ea nu conține porcușori de guinea”

Şi deşi a lăsat intact portretul alb-negru al dictatorului responsabil de genocidul evreilor la începutul cărţii mari, uzate şi acum găurite, a făcut acest lucru pentru a demonstra că, „lipsit de cuvintele sale”, Hitler este redus la statutul „cuiva care priveşte în gol”.

Administratorul cafenelei, Michael Westerkam, în vârstă de 33 de ani, a salutat acest proiect inedit, întrucât el permite sensibilizarea publicului în legătură cu un subiect dificil, în acest cartier popular de la periferia Vienei.

Însă proiectul nu place tuturor: Andreas Joska-Sutanto, care nu are încă nicio editură în vedere pentru volumul său cu litere din „Mein Kampf” şi intitulat provizoriu „Interzis să te îndopi”, recunoaşte că a fost deja nevoit să îi ceară scuze unei persoane care a considerat abordarea sa „nepotrivită”.

Un specialist în acea perioadă, care a preferat să îşi păstreze anonimatul, consideră, de asemenea, că relevanţa istorică şi artistică a iniţiativei rămâne „limitată”, calificând-o drept „ciudată”.

Austria, anexată de Al Treilea Reich în 1938, s-a prezentat mult timp ca o victimă a nazismului, negându-şi responsabilitatea pentru asasinarea a 65.000 de evrei austrieci şi pentru exilul forţat al altor 130.000 de evrei. Abia de la sfârşitul anilor 1980 această ţară a început să se împace cu trecutul său.

Sursa foto: Andreasjoskasutanto.at

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *