Știți deja că ceea ce mâncăm are un impact major asupra sănătății noastre generale. Ca atare, trebuie să avem grijă de ceea punem în farfurii, cât punem și la ce oră ne mâncăm. Dar știați că, potrivit indianexpress.com, și combinațiile alimentelor pot face diferența?
Dieteticianul Jinal Patel, de la Spitalul Zynova Shalby ne dezvăluie ce combinații alimentare sunt benefice pentru organism și care nu.
Orez și caș, un echilibru de carbohidrați și proteine
Orezul și cașul este o combinație comună în multe bucătării și, în general, este bine tolerată. „Mâncarea oferă un echilibru de carbohidrați, proteine și probiotice. Cu toate acestea, dacă aveți intoleranță la lactoză sau orice sensibilitate la produsele lactate, este posibil să aveți disconfort digestiv. Într-un astfel de caz, optați pentru alternative fără lactoză sau fără lactate”, a sugerat Patel.
Lapte și banana – un amestec bun de nutrienți
Laptele și bananele se completează reciproc și oferă un amestec bun de nutrienți. Potrivit lui Patel, laptele conține calciu și proteine, în timp ce bananele oferă potasiu, fibre și diverse vitamine.
„Nu există efecte nocive semnificative asociate cu această combinație decât dacă aveți o alergie sau intoleranță specifică fie la lapte, fie la banane”, a spus Patel.
Lămâie cu ceai verde – o combinație foarte sigură
Combinația de lămâie și ceai verde este răcoritoare și acestea adouă pot fi savurate împreună. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, în timp ce lămâia adaugă o aromă de citrice și oferă vitamina C.
„Această combinație este, în general, sigură și poate oferi beneficii suplimentare, deoarece lămâia poate îmbunătăți absorbția anumitor antioxidanți din ceaiul verde”, a spus Patel.
Cu toate acestea, consumul excesiv de suc de lămâie poate afecta smalțul dinților, din cauza naturii sale acide, a avertizat Patel, adăugând că este recomandabil să consumați suc de lămâie cu moderație și apoi să vă clătiți gura cu apă.
Lapte de turmeric cu piper negru – are proprietăți antiinflamatorii
Laptele de turmeric cu piper negru este o combinație populară care a fost folosită de secole în practicile ayurvedice, a spus Patel. „Turmericul conține curcumină, un compus cu potențiale proprietăți antiinflamatorii, iar piperul negru ajută la îmbunătățirea absorbției curcuminei. Această combinație este, în general, sigură de consumat, dar persoanele alergice la turmeric sau piper negru ar trebui să o evite”, a spus Patel.
De asemenea, este important să rețineți că aportul excesiv de turmeric poate interacționa cu anumite medicamente, așa că este recomandabil să consultați un medic înainte de a consuma acest aliment.