Un crescător de iepuri din Bistrița Năsăud spune cum îi răsfață: „Le plac frunzele de păpădie teribil. Roşcovele sunt un fel de ciocolată pentru ei” / Medicul veterinar oferă sfaturi pentru cei care doresc astfel de animale de companie

crescator, iepuri, bistrita-nasaud, sfaturi

Iepuraşul de Paşti se pregăteşte să îi viziteze în curând pe copii şi să le aducă în dar dulciuri, jucării sau haine noi – o tradiţie laică devenită extrem de populară, ca cea a lui Moş Crăciun, transmite Agerpres.

Având în vedere că prietenul său de la Polul Nord este aşteptat de cei mici cu fursecuri şi lapte, în semn de mulţumire pentru cadourile primite, am întrebat un specialist ce i-ar plăcea Iepuraşului de Paşti să primească şi astfel am aflat că iepurii sunt, în fapt, foarte pofticioşi şi că au câteva gustări după care se dau în vânt.

Sorin Oros Mănarcă este medic veterinar în municipiul Bistriţa şi, din anul 2011, de când s-a mutat dintr-un apartament de bloc la casă, a început să crească iepuri din două rase de talie medie: Marele argintiu deschis şi Albastru vienez. Pentru el, cea mai bună formă de relaxare, după ce îşi încheie programul de muncă la Direcţia Sanitară Veterinară Bistriţa-Năsăud, este să petreacă după-amiezele în preajma iepuraşilor.

Ştie foarte bine ce le place urecheaţilor să mănânce – amestecul din cereale (ovăz, orz) fiind de bază -, dar şi ce gustări i-ar face să se simtă cu adevărat răsfăţaţi.

„Ca să fie răsfăţaţi, ar trebui să le dai morcovei, frunze de varză sau salată, sferturi de mere. Eu le dau şi coajă de banană, mănâncă foarte bine şi le place. Le plac frunzele de păpădie teribil. Roşcovele sunt un fel de ciocolată pentru ei, uscate. Dacă le dai roşcove uscate, nu mai mănâncâ nimic, doar pe acestea, de aceea se dau în cantitate mică, două-trei bucăţele pe zi”, ne dezvăluie medicul veterinar.

În ultimii ani, a crescut interesul pentru creşterea iepurilor de rasă ca hobby sau ca animal de companie, iar Sorin Oros Mănarcă a oferit sfaturi oricui i-a cerut, despre creşterea acestora.

Dacă doriţi să-i surprindeţi pe cei mici cu un iepuraş, cadou de Paşti, trebuie să ţineţi cont că, în primele trei-patru luni de viaţă, aceste animale sunt extrem de sensibile în ceea ce priveşte alimentaţia şi au nevoie să primească produse cu proteine şi vitamine.

De asemenea, cuşca iepurelui trebuie curăţată foarte des şi trebuie să ofere spaţiul necesar pentru ca acesta să se mişte nestingherit.

„Dacă îl creşti într-un apartament, ai nevoie de o boxă, o cuşcă, dar să aibă spaţiu iepurele, să se poată mişca. Să îl ţii cât se poate de curat, adică să îi schimbi talajul, dacă foloseşti talaj, sau paiele, pentru că se umezesc, iar iepuraşii sunt sensibili la amoniacul care se degajă din urină şi din fecale. Mai au nevoie de apă curată şi hrană adecvată”, ne explică Oros Mănarcă.

Oricât ar fi de pofticios iepuraşul, medicul veterinar ne avertizează că din alimentaţia acestuia nu trebuie să facă parte biscuiţii, pufuleţii, chipsurile sau dulciurile.

Rasele cele mai întâlnite ca animale de companie sunt cele de iepuri pitici, în special Cap de Leu şi Hermelin.

Preferatele lui Sorin Oros Mănarcă rămân, însă, rasele de talie medie – Marele argintiu deschis şi Albastru vienez şi ne spune şi de ce: “La rasa Marele argintiu deschis este spectaculos – şi asta m-a atras cel mai mult – faptul că, la naştere, iepuraşii sunt de culoare negru închis, după care, din a doua lună de viaţă, încep să se arginteze – de aici şi denumirea. Vienezul este o rasă specială pentru blăniţă, mai mult, foarte plăcută la atingere şi iepuraşii sunt foarte prietenoşi”.

În anul 2019, medicul veterinar a înfiinţat, alături de trei colegi de breaslă, Clubul crescătorilor de iepuri de rasă din Ardeal, care în prezent numără 42 de membri, cei mai mulţi fiind din judeţele Alba şi Hunedoara.

Clubul organizează expoziţii locale sau regionale şi participă, de asemenea, la concursuri naţionale şi internaţionale, iar Sorin Oros Mănarcă a reuşit să îşi adjudece toate titlurile naţionale râvnite pentru rasa Marele argintiu deschis.

„În fiecare an, când s-a desfăşurat competiţia naţională, nu numai că am valorificat primul titlu de campion naţional obţinut în 2017, cu rasa Marele argintiu deschis, dar am adăugat în palmares şi celelalte titluri care lipseau tot pe această rasă: campion mascul, campion femelă, plus campion colecţie. Campion colecţie reprezintă, practic, încununarea de succes a muncii unui crescător”, a explicat medicul veterinar.

Alţi membri ai clubului au obţinut titluri naţionale pentru rasele Uriaş de Transilvania, Vienez albastru, Californian, Neozeelandez roşu, Rex galben şi Rex castor.

România are omologate trei rase de iepuri: Uriaşul de Transilvania – care poate atinge 60 de centimetri lungime şi 6-9 kilograme -, Iepurele secuiesc şi Iepurele de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *