Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea a început să consolideze digul comunei Beştepe, astfel încât viitura de pe Dunăre anunţată de hidrometeorologi să nu afecteze comunitatea, transmite Agerpres.
Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că lucrările au început joi, în urma unei cereri primite în ziua precedentă din partea Primăriei comunei Beştepe, şi vizează realizarea unui alt dig în jurul unei breşe apărut în digul iniţial care este drum judeţean. “Am luat rapid decizia să trimitem utilaje, să facem un alt dig care să înconjoare această breşă, în eventualitatea în care digul cedează acolo, să se oprească în ceea ce construim noi ca o anvelopă exterioară, astfel încât să nu inundăm mare parte din zona de luncă a satului, unde sunt şi aşezări, şi exploatări agricole”, a menţionat preşedintele CJ, Horia Teodorescu, prezent la ședința Consilului Județean Tulcea. El a mai spus că toate cheltuielile care se fac în această perioadă în comuna Beştepe pentru realizarea noului dig vor fi suportate din bugetul CJ.
Primăria comunei Beştepe a semnalat zilele trecute şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de pe lângă Prefectura judeţului Tulcea problema digului de apărare împotriva inundaţiilor şi a solicitat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru a realiza consolidarea lucrării hidrotehnice. Comuna Beştepe numără trei localităţi care se află pe malul braţului Sfântu Gheorghe al Dunării şi număra, în anul 2008, circa 1.700 de locuitori, potrivit unui document făcut public pe site-ul autorităţii judeţene.
Consilierii judeţeni tulceni au mai adoptat, vineri, o hotărâre prin care alocă 200.000 de lei comunei Stejaru a cărei primărie a solicitat sprijin pentru acoperirea cheltuielilor făcute neutralizarea subproduselor de origine animală rezultate în urma lichidării focarelor de presta micilor rumegătoare (PMR), transmite tot Agerpres. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, a declarat pentru agenție că a solicitat Guvernului României 500.000 de lei pentru sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ care au făcut cheltuieli în contextul focarelor de PMR. “Am făcut solicitări prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă către Guvernul României să ne ajute cu sume pe care să le distribuim şi celorlalte comune care au avut probleme cu PMR, pentru că sunt mai multe comune care au făcut cheltuieli şi trebuie să venim în ajutorul lor. Documentul a plecat azi (vineri, n.red.) la Prefectură şi cred că mâine (sâmbătă, n.red.) este pe masa Guvernului”, a precizat preşedintele Teodorescu. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitar-Veterinară, în perioada iulie-august, în comuna Stejaru s-au înregistrat 25 de focare de PMR, două în centre de colectare, unităţi care au dreptul de a exporta animale vii, 12 în exploataţii nonprofesionale şi 11 în exploataţii comerciale de tip A. În judeţul Tulcea, din iulie până în prezent, s-au înregistrat 50 de focare de PMR, peste 30 dintre ele fiind declarate închise.