Tania Fântână, despre calorii: mâncarea este, în primul rând, energie. Nu bună și nu rea. Nu există aliment permis și interzis. Există însă lăcomie

tania fantana, nutritionist, miscare, beneficii

Știm cu toții ce sunt caloriile. Sunt chestiile alea despre care toată lumea scrie și zice că sunt rele. Se furișează la noi în dulapuri și ne micșorează hainele.

Eu aș spune doar că dacă ele nu ar fi, noi nu am mai putea să ne mișcăm, pentru că nu am avea energie.

Așadar, mâncarea este în primul rând energie. Nu bună și nu rea. Nu există aliment permis și interzis. Există însă lăcomie, dar despre asta în alt episod.

Există o mărime a porției din fiecare ingredient, în funcție de densitatea calorică a acestuia și anumiți nutrienți pe care acesta ți-i oferă. Asta înseamnă că îți poți lua necesarul de energie și din două ciocolate mari, dar mușchii tăi, sistemul imunitar, corpul tău o să fie hrănit cu calorii goale. Energie specifică unui foc de paie. Cam ca atunci când te duci și mănânci la fast food. Ești supraponderal, dar ești malnutrit. Ironia sorții.

Cele mai calorice ingrediente

Cele mai calorice ingrediente sunt acelea care au un conținut mare de grăsimi. Orice fel de grăsime. Fie că vorbim de mult lăudatul ulei de măsline, de grăsimea din brânzeturi sau de nuci și semințe, toată grăsimea este la fel de calorică. Deci nu există „eu mănânc multe grăsimi bune (sursă vegetală) și mă aștept să slăbesc”. N-ai de unde. Corpul tău se pricepe la matematică.

Atenție, așadar, la cât mâncați din avocado, nuci, semințe presărate peste tot așa fancy, ulei de orice fel, ciocolată (e calorică nu pentru că are mult zahăr ci în primul rând pentru că are multe grăsimi), brânzeturi (fetelor, atenție la platouasul cu nuci și struguri).

Pe scala caloriilor, următoarea chestie calorică este alcoolul. Degeaba tragi de tine să mănânci o sălățică de ton cum mănâncă fetele pe Insta dacă, după, pui două pahare de aperol. Zic degeaba, în situația în care îți dorești să slăbești. Că altfel, nu vreau eu să-ți iau joiedevivre-ul de la gură. Că vrem, că nu vrem, nu există alcool bun și alcool rău. Există băuturi cu mai multe grade sau cu mai puține. Le mai poți dilua cu diverse adaosuri, dar eu cred că și așa e viață asta diluată, parcă să mai pui și apă în vin, zău așa… Zenul ăla de puțin și bun, mama lui de zen, că parcă se tot îndepărtează…

Surprinzător pentru mulți, pe ultimele locuri la calorii stau carbohidrații și proteinele. Culmea e că toți care vor să slăbească încep cu decizii din astea: de mâine mănânc fără pâine (dar mănânc crackersi cu semințe care au dublu la calorii) și nu mai mănânc carne. Nu știu unde tot citim grozaviile astea, dar tendința de a renunta la cele de mai sus e tot mai frecventă.

Pâinea nu e chiar atât de periculoasă

Toți ne temem de pâine dar de avocado cu ou și parmezan (grăsime cu grăsime și cu grăsime), nu. Sigur, acum dacă vrem să mâncăm 1/2 de pâine la masă, nu prea mai contează ce pui lângă, pentru că oricum se adună caloriile. Îți pot spune că orice om care își dorește să slăbească poate mânca dimineață două felii de pâine cu ceva pe ea și însuși faptul că a mâncat acea pâine nu o să-i dăuneze câtuși de puțin. Atenție! mă refer la pâine, nu biscuiți (făină + zahăr+ ulei). Doamne, ce tendință de a fugi de simplu, de ce e aproape de noi, avem câteodată!

Nu trebuie să fii mare expert în nutriție că să mănânci corect. Primul meu sfat ar fi să citiți mai puțin pe subiectul asta. Hai să reformulez, că să nu fiu greșit interpretată. Închideți pentru totdeauna site-urile alea de reviste de femei, de vedete/actrițe/whatever care va dau sfaturi. Nu zic că nu sunt și oameni cinstiți care sfătuiesc până la limita experienței lor, dar majoritatea sunt doar pierdere de vreme și dezinformare crasă. Aici cumva și noi suntem de vină. Dacă recomand cuiva o carte serioasă de nutriție scrisă în afară și care costă 800 de lei, mi se spune că e prea scumpă. Dacă i-aș recomandă două shake-uri de banii ăștia, în trei ore aș avea și banii în cont.

Cea ma bună sursă de calorii

Cea mai cuminte categorie de calorii sunt legumele crude. Aici chiar puteți să va umpleți stomacul liniștiți, fără nici un regret. Fie că le puneți lămâie, dressing de iaurt , ierburi aromatice, sare, muștar etc., toate sunt alegeri foarte bune în dietă voastră.

Aproape zero calorii au apa, ceaiurile simple neîndulcite de plante, cafeaua neagră. Sigur că în comerț ar mai putea să existe diverse băuturi colorate din apă+ îndulcitor+ arome artificiale, dar eu vorbesc aici de alimente naturale, la îndemână tuturor.

Haideți să ne îndepărtăm de tendința de a împărți mâncarea în alb și negru. Sunt atât de multe alte culori în spectrul luminos! Trebuie să ținem seama doar de câtă energie ne oferă alimentele din farfuria noastră și să adaptăm porția după cât ne lasă sufletul și cât de iute ne-a fost piciorul în ziua aceea.

Va îmbrățișez!

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *