Sucul care îți menține inima sănătoasă / Este recomandat în special femeilor, după menopauză

Sucul care ne menține inima sănătoasă Foto: Freepik

Odată cu înaintarea în vârstă, sănătatea începe să se deterioreze, iar inima este printre cele mai importante organe care au de suferit. Ca să ne menținem inima sănătoasă, medicii ne recomandă o serie de măsuri, printre care o dietă potrivită. Nutriționiștii exemplifică, arătând că printre alte alimente, sucul de sfeclă roșie are efecte grozave pentru sănătate.

Aceste afirmații sunt, de fapt, dovedite printr-un nou studiu care arată că femeile aflate la postmenopauză pot beneficia cel mai mult de acest suc de sfeclă roșie. Acesta poate fi o sursă bună de nitrat critic, care menține vasele de sânge să funcționeze bine. Totuși, studiul a constatat că, atunci când participanții au încetat să bea suc de sfeclă roșie, efectele benefice s-au diminuat în 24 de ore.

În timpul și după menopauză, organismul produce mai puțin estrogen, ceea ce duce adesea la o funcționare mai slabă a vaselor de sânge și la un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Un nou studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, crossover de la Universitatea de Stat din Pennsylvania sugerează că dacă este consumat zilnic, sucul de sfeclă roșie poate îmbunătăți fluxul de sânge prin vasele de sânge, reducând riscul de probleme cardiace.

Sfecla – și sucul de sfeclă roșie – sunt bogate în nitrați. Studiul a observat o performanță îmbunătățită a vaselor de sânge la participanții care au băut zilnic suc de sfeclă roșie, arată Medical News Today.

Efecte vizibile doar în timpul tratamentului

Cercetătorii au recrutat inițial 54 de femei aflate în stadiul de postmenopauză din comunitatea locală, dar analiza finală a inclus doar 24 de femei: 12 în postmenopauză timpurie și 12 în postmenopauză târzie.

Participantele au avut o tensiune arterială în repaus de mai puțin de 130/80 de milimetri de mercur (mmHg), indicele de masă corporală (IMC) între 18,5 și 35 kilograme pe metru pătrat (kg/m2), colesterol cu lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) mai jos de160 de miligrame per decilitru (mm/dL), o hemoglobină A1C sub 6% și zahăr normal din sânge.

Toate erau nefumătoare și nu luau medicamente sau hormoni cardiovasculari la momentul studiului. Participantele au consumat două sticle de aproximativ 70 ml. de suc concentrat de sfeclă roșie la începutul studiului, urmate de o sticlă zilnic timp de o săptămână. Fiecare sticlă a furnizat același nivel de nitrați ca trei bucăți de sfeclă mari.

Câteva săptămâni mai târziu, participantele au primit suc de sfeclă roșie din care nitratul fusese îndepărtat, servind drept placebo.

Autorii studiului au efectuat imagistică prin ecografie Doppler pentru a evalua efectul sucului de sfeclă roșie asupra fluxului sanguin al arterei brahiale ale participanților – artera brahială se află în interiorul brațului – înainte și după consum, și același lucru s-a făcut cu placebo.

Autorii au concluzionat că fluxul de sânge a fost îmbunătățit atunci când participantele în au consumat zilnic sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați, dar efectul s-a estompat în 24 de ore de la consumarea ultimei sticle.

În plus, nici sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați și nici cel placebo nu au împiedicat scăderea fluxului sanguin după leziuni de ischemie/reperfuzie (IR) în niciunul dintre grupuri. Fenomenul ischemie/reperfuzie apare după un episod ischemic la nivelul țesuturilor, unde fluxul de sânge a fost întrerupt și apar leziuni directe ale țesuturilor, provocate de presiune.

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *