STUDIU: Zațul de cafea ar putea fi răspunsul la contaminarea agriculturii cu un erbicid utilizat frecvent / Se estimează că șase milioane de tone de zaț sunt aruncate anual

cafea macinata Sursa foto: Unsplash / Tyler Nix

Se estimează că șase milioane de tone de zaț de cafea ajung la groapa de gunoi anual, generând metan și CO2, sau sunt incinerate pentru energie. Este o risipă evidentă a unui produs secundar încă bogat în compuși (dacă nu în aromă). La nivel casnic, încercați să direcționați conținutul cafetierei către grădină, nu către coșul de gunoi: zațul de cafea este excelent ca adaos la compost și pentru creșterea viermilor de casă, ca îngrășământ natural pentru trandafiri și ca factor de descurajare a melcilor. Iar la scară globală, știința ar putea avea răspunsul. Un nou studiu publicat în Journal of Chemical Technology and Biotechnology sugerează că zațul de cafea ar putea fi cheia unei probleme urgente de mediu: contaminarea agricolă, relatează Euronews.

Cum ar putea zațul de cafea să rezolve problema poluării agricole?

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Federală din Paraná, Brazilia, au descoperit că resturile rezultate după prepararea cafelei pot absorbi erbicidul pe bază de bentazon, utilizat frecvent în agricultură.

Atunci când zațul de cafea este activat cu clorură de zinc, conținutul său de carbon devine cu 70% mai eficient în eliminarea erbicidului.

Testele din cadrul studiului au implicat bentazon dizolvat în lichid și tratat cu carbon activat din zațul de cafea folosit, pentru a vedea cum afectează țesuturile embrionare de ceapă. Toate plantele cresc din țesuturi embrionare (meristemice), iar dezvoltarea unei plante este perturbată atunci când aceste țesuturi sunt deteriorate.

În cazul în care testul poate fi reprodus la scară industrială, ar fi un dublu câștig pentru mediu: ar evita ca deșeurile de cafea să fie aruncate la groapa de gunoi și ar preveni daunele cauzate de erbicide asupra vieții sălbatice și a naturii.

De ce este bentazonul o problemă?

Agenția Europeană de Mediu a evidențiat niveluri periculoase de bentazon în apele de suprafață, depășind nivelurile stabilite în Directiva-cadru privind apa și punând în pericol obiectivele europene privind utilizarea pesticidelor în cadrul Green Deal.

Agenția de Mediu din Regatul Unit menționează că bentazonul are potențialul de a afecta calitatea apei pe termen lung și de a conduce la o nevoie sporită de tratare a surselor de apă potabilă. S-a demonstrat că erbicidul are un impact asupra sănătății umane dacă este inhalat, ingerat sau absorbit prin piele.

Deși aceasta este doar o cercetare preliminară și sunt necesare mai multe studii pentru a determina eficacitatea zațului de cafea la scară globală, este un început promițător. Autorii studiului spun că rezultatele lor “sugerează o soluție de economie circulară pentru zațul de cafea folosit, care în prezent este aruncat fără niciun sistem de reciclare sau reutilizare”.

Sursa foto: Unsplash / Tyler Nix

Comentarii

  1. Adevărul e că noi, familia Bocai, nu aruncăm zațul de cafea la gunoi. Ci avem lângă containerul de gunoi, Gunoiul Bio, special pentru resturile de legume și fructe, zaț de cafea și altele (organice). Aici este și soluția găsită de guvernul/autoritățile austriece, Gunoiul selectiv făcut de om în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *