Statele europene și-au sporit producția de carne de pasăre în ultimii ani; România, pe locul șapte în topul marilor producători

Statele europene și-au sporit producția de carne de pasăre în ultimii ani; România, pe locul șapte în topul marilor producători Statele europene și-au sporit producția de carne de pasăre în ultimii ani; România, pe locul șapte în topul marilor producători

Polonia, cel mai mare producător la nivel european, a obținut anul trecut o cantitate totală de 2.593.450 tone de carne de pasăre, producția fiind în creștere în fiecare an, având ca referință anul 2010. Atunci, abatoarele poloneze au scos pe piață 1.342.320 tone de carne de pasăre. Prin urmare, Polonia, în zece ani, și-a dublat producția de carne de pasăre. 

Spania, puterea nr. 2, a obținut anul trecut 1.705.190 tone ( date provizorii ). Acum zece ani, producția a fost 1.349.430 tone. În 2018,  abatoarele spaniole au livrat pe piață 1.636.820 tone de carne de pasăre.

Pe locul doi, anul trecut, s-a situat de fapt Marea Britanie, cu 1.899.000 tone, dar în urma unui referendum, UK a devenit țară-terță și a ieșit din topurile UE. În același timp, în 2019, englezii au scăzut producția, de la 1.957.810 t, cât au înregistrat în 2018.

Franța a obținut anul trecut  1.698.000 t, mai puțin decât în 2018, când producția a fost de 1.732.000 t. În felul acesta, Franța a pierdut în favoarea Spaniei locul doi la nivel european. Totodată, Franța a produs în 2019 mai puțin și față de 2010, cînd abatoarele din Hexagon au livrat pieței 1.733.000 tone.

Germania a sporit producția în 2019, dar cu o cantitate mică, sărind de la  1.572.000 tone, la  1.584.000, t, locul patru în UE.

Italia, locul cinci, a produs anul trecut 1.299.550 tone. În 2010, producția internă a fost 1.179.870 tone. Precizăm că în 2016 a atins un vârf de 1.366.270 t.

Ungaria, locul șase, a obținut anul trecut  533.030 tone, în creștere față de 2018, 525.230 t, și față de 2010, 359.990 t.

România, care a urcat pe locul șapte, după ieșirea Marii Britanii din UE, a înregistrat anul trecut o producție de 482.280 tone ( rezultate provizorii ), față de 452.500 t ( rezultate provizorii ) în 2018. Creșterea a fost anuală, față de 2010, când cantitatea totală a fost 287.470 tone.

Creșteri ale producției în 2019 față de anul precedent au mai înregistrat: Belgia ( 447.790 t ), Cehia ( 168.050 tone ), Danemarca ( 158.800 t ), Irlanda ( 167.060 t ), Grecia ( 229.950 t ), Portugalia ( 351.820 t ), Finlanda ( 351.820 t ), Suedia ( 163.670 t ).

Olanda și Austria au păstrat confidențialitatea asupra datelor. Restul statelor au înregistrat creșteri/descreșteri nesemnificative în 2019 față de 2018, dar creșteri importante față de 2010. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, consumul de carne de pasăre va crește la nivelul uniunii, dar și în alte țări din afara spațiului comunitar. Unul dintre factori este decizia consumatorilor de a-și modifica dieta și a opta pentru carnea albă, ușoară, în detrimentul cărnii roșii ( porc și vită ).

sursa Eurostat

foto pexels.com/Brett Jordan

Statele europene și-au sporit producția de carne de pasăre în ultimii ani; România, pe locul șapte în topul marilor producători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *