Spălatul fructelor cu apă nu este suficient pentru a elimina pesticidele, potrivit unui nou studiu

fructe proaspete, Marea Britanie, copii, organizatii caritabile pexesl.com/@PhotoMIXCompany

Spălarea fructelor nu este suficientă pentru a elimina reziduurile de pesticide, arată un nou studiu publicat în revista Nano Letters a Societății Americane de Chimie. Se pare că substanțele chimice toxice utilizate în agricultură pot pătrunde adânc în structura fructelor și nu pot fi îndepărtate complet prin simpla clătire, potrivit The Guardian.

Lucrarea, publicată în revista Nano Letters vine pe fondul dezbaterii privind gradul de contaminare a alimentelor cu pesticide și riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu o dietă constantă care include reziduuri de pesticide, potrivit The Guardian.

În luna mai, Consumer Reports a stabilit că 20% din 59 de categorii diferite de fructe și legume aveau reziduuri de pesticide la niveluri care prezentau „riscuri semnificative” pentru consumatori, pe baza unei analize a datelor culese de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA).

Descoperirea de bază despre ineficiența spălării fructelor este importantă pentru consumatorii care cred că se pot baza doar pe apă pentru siguranța alimentară.

„Operațiunile tradiționale de curățare a fructelor nu pot elimina în totalitate pesticidele”, se arată în lucrare.

Când folosesc analize tehnice ale unui măr, cercetătorii au aratat că „rezultatele imagistice dovedesc faptul că pesticidele pătrund în stratul de coajă și în stratul de pulpă”.

Autorii cercetării au arătat că gradul de contaminare cu pesticide a scăzut atunci când coaja de măr a fost îndepărtată împreună cu o parte din stratul de pulpă.

„Acest studiu se străduiește să furnizeze sfaturi utile privind sănătatea consumatorilor”, a spus Dongdong Ye, profesor la Școala de Materiale și Chimie din China de la Universitatea Agricolă Anhui și autor al lucrării.

„Cercetarea arată că peelingul poate elimina în mod eficient aproape toate reziduurile de pesticide, în contrast cu practica frecventă de spălare. Acest lucru este de fapt util pentru a înțelege cum se mișcă aceste pesticide”, a spus Michael Hansen, de la Consumer Reports.

Riscurile pentru sănătate prezentate de pesticide au fost documentate în mai multe studii. USDA și Food and Drug Administration susțin că reziduurile de pesticide din alimente nu reprezintă în general o preocupare pentru sănătate dacă se încadrează în limitele legale.

Ambele agenții au urmărit nivelurile de reziduuri de pesticide din alimente de zeci de ani, raportându-și constatările anual.

În cel mai recent raport al programului de date privind pesticidele USDA, agenția a spus că 99% dintre alimentele testate au reziduuri care se încadrează în limitele legale și, prin urmare, nu „pun un risc pentru sănătatea consumatorilor și sunt sigure”. Acest lucru diferă de constatările Consumer Reports, care consideră că limitele folosite de guvern sunt prea mari.

Peste 72% din cele peste 10.000 de mostre de alimente au avut reziduuri detectabile de pesticide, a raportat USDA.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

pexesl.com/@PhotoMIXCompany

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *