Sistemele de încălzire a serelor din Franța vor fi autorizate numai dacă fermierii vor utiliza energii alternative; În cadrul programului ”Tomate românești” derulat de Ministerul Agriculturii de la București nu există preocupare pentru mediu și pentru legumicultura bio

Sistemele de încălzire a serelor din Franța vor fi autorizate numai dacă fermierii vor utiliza energii alternative; În cadrul programului ”Tomate românești” derulat de Ministerul Agriculturii de la București nu exisă preocupare pentru mediu și pentru legumicultura bio Sistemele de încălzire a serelor din Franța vor fi autorizate numai dacă fermierii vor utiliza energii alternative; În cadrul programului ”Tomate românești” derulat de Ministerul Agriculturii de la București nu exisă preocupare pentru mediu și pentru legumicultura bio

După o vie dezbatere publică, întinsă pe câteva săptămâni, autoritățile franceze au decis recent să-i oblige pe toți fermierii care produc legume în spații protejate să utilizeze, începând din 2025, exclusiv energii alternative pentru producerea agentului termic.

Totodată, Comitetul Național pentru Agricultură Ecologică a votat favorabil pentru producerea legumelor certificate ecologic în sere cu sisteme de înzălzire, firește, tot din surse alternative, respectând pentru comercializare un calendar prestabilit: între 30 aprilie și 21 decembrie, scrie Le Monde.

Două au fost direcțiile dezbaterii:

1. eliminarea până în 2025 a surselor convenționale de energie pentru sistemele de încălzire ( lemne, hidrocarburi ), dovedite ca poluante pentru mediul înconjurător, și 2. producerea de legume certificate ecologic în spații protejate, adică în afara sezonului natural, adepții agriculturii organice susținând că producerea de legume în spații protejate, prin crearea artificială a condițiilor de cultură, nu mai respectă principiile acestui tip de agricultură.

Disputa privind utilizarea energiilor din surse convenționale ( lemne, hidrocarburi ) pentru încălzirea serelor a pornit după publicarea unui studiu realizat de Agenția pentru mediu și gestionarea energiei, care a arătat că în urma producerii unui singur kilogram de tomate într-o seră din Franța este eliberată o cantitate de 2,2 kg de CO2, de șapte ori mai mult decât în cazul unui kg obținut în câmp deschis și de patru ori mai mult decât un kg de tomate importat din Spania.

O altă întrebare care i-a frământat pe fermieri și pe funcționarii guvernamentali deopotrivă a fost dacă producerea legumelor certificate ecologic în spații încălzite, adică în sere, mai respectă principiile acestui tip de agricultură. O întrebare de principiu, fiindcă, în realitate, presiunea pieței este covârșitoare, peste 70% din tomatele bio consumate în Franța provenind din importuri.

Prin urmare, fermierii și autoritățile își pun problema cum să mărească producția internă, fără să afecteze însă principiile fundamentale ale agriculturii bio. Decizia autorităților a fost un compromis: fermierii pot produce legume bio și în sere, dar respectând calendarul oficial: din 30 aprilie până în 21 decembrie. De altfel, potrivit unui fermier francez, producerea tomatelor în anotimpul de iarnă este complet nerentabilă, din cauza costurilor pe care le implică activarea sistemelor de încălzire și iluminat.

Puterea politică instalată la București în urma alegerilor din 2016 aplică un program de încurajare a producției de tomate în spații protejate, prin acordarea unei sume de 3000 de euro pentru 2 tone de roșii vândute, dar nu există nicio preocupare pentru protecția mediului, serele și solariile fiind încălzite cu lemne și cărbuni. Nu există, de asemenea, nicio preocupare pentru producția de tomate ecologice în cadrul acestui program, ministerul asigurând în schimb consumatorii că roșiile nu conțin reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.

Programul Tomate românești are mai degrabă caracterul unui program electoral: cele mai mari bazine legumicole coincid cu marile bazine electorale ale actualei puteri politice.

credit foto pexels.com/Carl Attard

Sistemele de încălzire a serelor din Franța vor fi autorizate numai dacă fermierii vor utiliza energii alternative; În cadrul programului ”Tomate românești” derulat de Ministerul Agriculturii de la București nu exisă preocupare pentru mediu și pentru legumicultura bio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *