Seminţe autohtone de flori şi legume, colectate de elevii unui liceu agricol din Bistriţa-Năsăud pentru a fi prezervate / Sunt plănuite o grădină senzorială și o bancă de semințe

elevi, flori, legume, seminte

Aproximativ 20 de elevi ai Liceului tehnologic agricol din municipiul Bistriţa au fost implicaţi, pe parcursul lunii martie, în cadrul unei campanii de colectare de seminţe autohtone, prin care mai multe soiuri de flori şi legume adaptate condiţiilor din zonă vor putea fi prezervate, transmite Agerpres.

Campania a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, coordonat de profesoara Elena Mora, care spune că unul din scopurile acţiunii este de a multiplica aceste seminţe şi a le dărui, ulterior, comunităţii.

„Anul acesta am depus un proiect, în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi, i-am zis ‘Biodiversitate agricolă: seminţe autohtone pentru o comunitate durabilă’. În cadrul proiectului, ne-am propus să facem o campanie de colectare de seminţe autohtone. Le-am cerut copiilor să aducă seminţe pe care părinţii sau bunicii lor le cultivă în grădină, nu vrem seminţe cumpărate, vrem seminţe de aici, de la noi din judeţ. Şi am adunat ceva seminţe de flori, o parte le-am şi semănat: cârciumărese, bulbi de gladiole, crăiţe, gălbenele. Am adunat şi seminţe de salată, pătrunjel, haşme, roşii, dovleac. O parte din ele le semănăm în grădina comunitară, cu o parte vrem să facem noi o bancă de seminţe, care să rămână în şcoală”, a declarat Elena Mora, pentru Agerpres.

Vezi detalii

Au fost colectate seminţe din mai multe zone ale judeţului – Milaş, Dorolea, Şieu-Măgheruş şi Valea Bârgăului -, care vor fi plantate pe rând în grădina comunitară înfiinţată de Liceul tehnologic agricol Bistriţa în urmă cu şase ani şi unde îşi mai plantează verdeţuri sau flori zece familii, care au fost atrase de iniţiativa unităţii de învăţământ.

În plus, profesoara Elena Mora pregăteşte, alături de elevii săi, o grădină senzorială, menită să încânte toate simţurile, unde deja au fost plantaţi trandafiri, mure şi viţă-de-vie.

Anul viitor, iniţiatoarea colectării de seminţe autohtone şi-a propus să organizeze un târg prin intermediul căruia seminţele obţinute în urma campaniei din această primăvară să fie dăruite altor persoane, pentru ca soiurile să nu se piardă.

Sursa foto: Yliafoto | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *