Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, scrisoare deschisă către Guvernul Bolojan: „Majorarea TVA la mâncare va afecta grav industria ospitalității” / Mischie: „Va conduce la o creștere a prețurilor cu aproximativ 1,8%”

Daniel Mischie, CEO City Grill Sursa foto: HORA

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a transmis, joi, o scrisoare deschisă adresată Guvernului României și Ministerului Finanțelor, în care își exprimă „profunda îngrijorare și nemulțumirea” față de intenția Executivului de a majora TVA la mâncare de la 9% la 11%, începând cu 1 august 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit HORA, această măsură, coroborată cu alte modificări fiscale, ar putea avea efecte devastatoare asupra unei industrii care a contribuit semnificativ la economia națională, în special în perioadele de criză.

„Considerăm însă că majorarea taxelor ar trebui să fie ultimul instrument utilizat, doar după epuizarea celorlalte soluții, pentru a proteja mediul de afaceri, locurile de muncă și competitivitatea economiei”, avertizează HORA în documentul transmis premierului Ilie Bolojan și ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare.

„Majorarea TVA de la 9% la 11% va conduce la o creștere a prețurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%”

Reprezentanții patronatului atrag atenția că industria ospitalității, cu aproximativ 23.300 de firme și 40.000 de unități active, încă se află în proces de recuperare după pierderile din perioada pandemiei. După ce cifra de afaceri a scăzut la 2,7–2,8 miliarde euro în 2020–2021, relansarea economică a dus sectorul la un nivel estimat de 6,5 miliarde euro în 2024, grație unei politici fiscale „relativ stabile”. HORA consideră că schimbarea TVA va duce la o scădere de aproximativ 15% a cifrei de afaceri în 2025, până la 5,5 miliarde euro.

În scrisoare se subliniază că noua structură de TVA va ridica povara fiscală medie în industrie de la 12% la circa 14%, ceea ce ar echivala cu o creștere efectivă de 17%. În plus, estimările HORA arată că, în mod paradoxal, încasările din TVA provenite din industria restaurantelor ar putea fi mai mici în 2025 (0,74 miliarde euro) decât în 2024 (0,75 miliarde euro).

„Majorarea TVA de la 9% la 11% va conduce la o creștere a prețurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%. Aceasta va frâna consumul și va încuraja evaziunea fiscală”, avertizează Daniel Mischie, vicepreședintele HORA.

HORA: „Solicităm Guvernului României să reconsidere această decizie”

Organizația cere Guvernului să reanalizeze decizia, să o limiteze în timp și să aplice măsuri compensatorii menite să atenueze impactul negativ asupra sectorului. Printre soluțiile propuse se numără:

  • reducerea altor taxe pentru angajatori;

  • stimulente pentru investiții și digitalizare;

  • programe pentru menținerea locurilor de muncă;

  • controale riguroase pentru combaterea evaziunii fiscale.

HORA își exprimă, de asemenea, disponibilitatea pentru dialog și colaborare cu autoritățile, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru susținerea unei dezvoltări sustenabile a industriei ospitalității.

„Solicităm Guvernului României să reconsidere această decizie, să o limiteze ca durată și să analizeze cu atenție impactul său real și de durată asupra economiei și societății”, se mai arată în scrisoarea semnată de Daniel Mischie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *