Scandalul „Dicloropropan pentru morcovi”: Amenzi de zeci de mii de euro și închisoare cu suspendare pentru fermieri și comercianți / Decizia Justiției franceze este definitivă

morcovi, Franta, pesticide, proces foto: Pixabay
  • Un sindicat agricol francez s-a poziționat de partea legii, în procesul intentat de autorități unor comercianți și legumicultori care au vândut și folosit un pesticid interzis. În România, referirile presei și chiar cele instituționale la utilizarea ilegală a unor pesticide care pun în pericol sănătatea consumatorilor sunt calificate de fermieri și de reprezentanții acestora drept ”atacuri” la adresa sectorului agricol românesc și chiar ”acte de trădare”, în loc să fie abordate ca bază de discuție pentru însușirea aprofundată a bunelor practici agricole. 

Curtea de Casație din Franța a condamnat definitiv inculpații din procesul intentat pentru comercializarea și utilizarea pentru tratarea  morcovilor Créances a pesticidului Dicloropropan, interzis în Uniunea Europeană, în agricultură. 

Confédération paysanne/Confederația țărănească, un sindicat național al fermierilor francezi, care s-a constituit parte civilă în proces, a anunțat că respingerea recursului inculpaților este ”o victorie”.

Cei doisprezece producători agricoli și cei doi comercianți intermediari ( un importator și un distribuitor ) au pierdut recursul intentat la Curtea de Casație, fiind condamnați definitiv pentru importul, deținerea, utilizarea, promovarea și comercializarea unui ”produs interzis”, arată sindicatul într-un comunicat de presă, citat de lafranceagricol.fr

Pedepsele variază de la 10.000 la 30.000 de euro amendă pentru fermieri și de la 60.000 de euro amendă la șase luni închisoare cu suspendare pentru comercianți, precizează Confédération paysanne.

„În total, între 2018 și 2020, peste 132 de tone de Dicloropropan au fost aduse din Spania, din care peste 107 de tone au fost aplicate culturilor de morcovi”, amintește Confédération paysanne. Dicloropropan-ul a fost interzis în agricultura din Uniunea Europeană, în 2007, dar Franța a acordat derogări pentru comercializare și utilizare până în 2018. 

„Acest interval nu a fost folosit pentru a pune în aplicare soluții fitosanitare alternativă și a permis importatorilor și distribuitorilor să obțină profituri substanțiale”, spune sindicatul. 

Această afacere a fost o miză pentru sistemul agroindustrial, un sistem a cărui singură busolă este profitul pe termen scurt. Atâta timp cât viziunea pe termen scurt este prioritară, eliminarea pesticidelor va rămâne o declarație de intenție fără aplicare reală”, avertizează sindicatul agricol. 

G4Food informează că Dicloropropan-ul este un insecticid folosit înainte pentru combaterea nematodului morcovului, o insectă care atacă rădăcinile plantei și provoacă ramificarea acestora, scăzându-le valoarea economică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *