Gripa aviară a înregistrat o scădere netă în Europa în această primăvară în raport cu anii precedenţi, a anunţat joi Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), în contextul în care infectările se înmulţesc în Statele Unite, iar Australia a început să se confrunte cu o penurie de ouă, informează AFP, preluată de Agerpres.
În ultimele trei luni (16 martie – 14 iunie), 42 de focare de gripă aviară au fost declarate în Europa: 27 în rândul păsărilor sălbatice şi 15 în crescătorii – doar ungureşti şi bulgăreşti -, potrivit unui raport trimestrial întocmit de experţii de la EFSA.
Totalul acestor detectări “este cel mai scăzut de după anul epidemiologic 2019-2020”, notează EFSA.
Însă în afara Europei, criza asociată cu gripa aviară “s-a intensificat în special în Statele Unite”, unde genotipul H5N1 a fost detectat în peste 130 de ferme de vaci de lapte din 12 state americane.
Virusul a continuat în paralel să decimeze crescătoriile de păsări. EFSA dă ca exemplu statul Iowa, unde “unul dintre cei mai mari producători de ouă din ţară” (42 milioane de păsări) şi o fermă cu peste 100.000 de curcani au fost infectate.
“Din 2022, producătorii din Iowa au pierdut 23,3 milioane de păsări din cauza acestei boli, iar Departamentul american pentru Agricultură a estimat că virusul a provocat moartea a 96,6 milioane de păsări la nivelul întregii ţări”, precizează acelaşi raport al EFSA.
În comparaţie, în Franţa, peste 30 de milioane de păsări au fost sacrificate începând din vara anului 2021.
Australia, care a rămas neatinsă de această epidemie timp de mai mulţi ani, s-a confruntat la rândul ei în 2024 cu tulpina H7 a virusului.
Gripa aviară a afectat crescătorii mari de găini ouătoare, declanşând sacrificări în masă şi un deficit de ouă pe piaţă.
Lanţul de restaurante McDonald’s a anunţat că va reduce intervalul orar în care este posibilă plasarea unei comenzi pentru micul-dejun, care conţine de obicei ouă.
În plus faţă de vaci, gripa aviară a fost detectată pentru prima oară la două noi specii de mamifere: alpaca în Statele Unite şi cel puţin la o morsă în Norvegia.
Experţii se declară îngrijoraţi de numărul tot mai mare al mamiferelor infectate de această boală. Ei se tem că o circulaţie virală intensă ar putea facilita apariţia unei mutaţii a virusului, care i-ar permite acestuia să se răspândească apoi de la om la om.
Între 13 martie şi 20 iunie, 14 cazuri de gripă aviară la oameni au fost raportate la nivel mondial, inclusiv un caz mortal în Mexic. Majoritatea acelor persoane s-au aflat în contact cu păsări sau cu vaci de lapte infectate.