În urmă cu trei ani, Benard Munondo, în vârstă de 43 de ani, era un profesor „obișnuit” din Zimbabwe, la o școală primară locală, dar acum a transformat viermii în aur, transmite agenția Inter Press Service.
Datorită creșterii viermilor, Munondo, care nu a deținut niciodată o casă și nici nu a condus o mașină, le are acum pe amândouă.
În 2020, o săptămână de instruire în domeniul creșterii viermilor i-a schimbat viața. Unul dintre formatorii în această meserie a postat un anunț pe rețelele de socializare care l-a atras pe Munondo.
„Descoperă lumea fascinantă a creșterii viermilor! Fie că sunteți un fermier care dorește să sporească nutriția animalelor sau un antreprenor care caută o afacere unică, acest training este pentru dumneavoastră! Taxa: 30 de dolari. Nu ratați această oportunitate de a vă revoluționa practicile agricole”, se arăta în anunț.
Astăzi, creșterea viermilor a devenit un mod de viață pentru Munondo, într-o țară cu un șomaj de 90%, potrivit Congresului Sindicatelor din Zimbabwe (ZCTU).
În schimb, Munondo, la fel ca alți câțiva întreprinzători din domeniu, a devenit mai degrabă un angajator după ce a înființat o fermă de viermi la doar un an după ce a urmat cursurile.
Cu toate acestea, el nu a renunțat la slujba sa de profesor, spunând că, datorită celor 14 persoane care lucrează pe terenul său de lângă capitala Harare, creșterea viermilor a devenit slujba sa secundară.
De fapt, cultivarea viermilor, care presupune creșterea și recoltarea viermilor în diverse scopuri, cum ar fi producerea de hrană ieftină și bogată în proteine pentru animale, compostarea și gestionarea deșeurilor, a devenit un mare succes în Zimbabwe.
Mulți oameni folosesc viermii pentru a-și hrăni găinile crescute în casă. Pentru Munondo, acest lucru a ajutat la reducerea costurilor pentru cei peste 800 de pui pe care îi crește pe proprietatea sa.
În prezent, pentru antreprenori precum Munondo, creșterea completă a unui pui cu ajutorul viermilor costă doar 3,50 dolari, în comparație cu 6,50 de dolari pentru cei crescuți cu hrană pe bază de soia.
Munondo a afirmat că a ajuns să încaseze între 70 și 80 de dolari pe zi numai din vânzarea viermilor, sumă care, potrivit acestuia, la sfârșitul lunii depășea suma totală pe care o câștiga din munca sa de profesor.
Un profesor de școală din Zimbabwe câștigă în medie aproximativ 200 de dolari în fiecare lună.
Viermii, folosiți pentru descompunerea gunoaielor
În condițiile în care gunoiul rămâne necolectat pentru perioade lungi de timp în orașele din Zimbabwe, datorită serviciilor proaste furnizate de autoritățile locale, Munondo a declarat că unii locuitori cumpără viermi pentru a distruge deșeurile necolectate.
„Aceiași viermi care îmi hrănesc găinile sunt folosiți pentru a scăpa de deșeurile necolectate”, explică el.
Pe măsură ce creșterea viermilor câștigă tracțiune în Zimbabwe, chiar și tineri precum Jonathan Pamhare, în vârstă de 23 de ani, din Harare, câștigă ceva de pe urma acestora.
„Nu mă ocup cu adevărat de creșterea viermilor, dar sunt interesat de ei și am înființat o companie de formare care oferă cursuri de formare agricolă, iar printre cursuri se numără și creșterea viermilor”, a declarat Pamhare pentru IPS.
El a mai spus: „Este (creșterea viermilor) cea mai profitabilă afacere, deoarece cheltuielile sunt în mare parte timpul tău.” Viermii se hrănesc cu orice lucru putred care le ajunge la îndemână.
Pamhare cere între 30 și 40 de dolari fiecărui cursant care dorește să învețe cum se cresc viermii.