Proces verbal încheiat între reprezentanții fermierilor protestatari și MADR; fermierii cer 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022

Proces verbal încheiat între reprezentanții fermierilor protestatari și MADR; fermierii cer 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 Proces verbal încheiat între reprezentanții fermierilor protestatari și MADR; fermierii cer 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022

”PROCES VERBAL încheiat astăzi, 13 ianuarie 2024

În urma întîlnirii de astăzi, cu domnul ministru al agriculturii, am convenit următoarele:

1. Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ;

Vezi detalii

Termen: proxima ședință de guvern.

2. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței.

Termen: proxima ședință de guvern.

3. Măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022.

Termen: adoptare act normativ pînă la data de 15 februarie 2024, plata urmând a se efectua pînă la data de 31 mai 2024.

Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – vaca de carne.

Măsura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc.

Măsura acordării a !00 Euro pe UVM – pasăre.

foto Presa MADR/whatsapp

4. Discuțiile privind sistemul zootehnic vor avea loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.

5. În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.

6. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează: a) 40 milioane Euro din subvenții; b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată; c) 30 milioane Euro de la bugetul național.

Pînă la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

7. Completarea regulamentelor de organizare și funcționare a agențiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum și întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.

Celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituțiilor/ autorităților naționale și europene, urmînd a fi soluționate, cu sprijinul MADR.”

Sursa Presa MADR/whatsapp

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *