Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului, transmite CNBC, transmite News.ro.
Ultima dată când preţul boabelor arabica a fost atât de ridicat a fost în 1977, în urma unor ninsori devastatoare în Brazilia.
Arabica, care reprezintă între 60% şi 70% din piaţa globală a cafelei, a fost afectată de secetă severă şi temperaturi ridicate în Brazilia, principalul producător mondial. Aceste condiţii nefavorabile, combinate cu o dependenţă globală de puţine regiuni producătoare, au dus la creşterea preţurilor.
În acelaşi timp, şi boabele robusta, folosite în special pentru cafele instant, au înregistrat maxime record la sfârşitul lunii noiembrie.
Potrivit unei analize Saxo Bank, producţia braziliană pentru anul de piaţă 2024/2025 este estimată la 66,4 milioane de saci de 60 de kilograme, cu 5,8% mai puţin decât proiecţiile anterioare.
Aceasta ar reprezenta al cincilea an consecutiv de recoltă dezamăgitoare de arabica în Brazilia, conform USDA.
Carlos Mera, director pentru pieţele de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că vremea extremă continuă să pună presiune pe producţia de cafea şi că preţurile ar putea creşte şi mai mult în viitor. Creşterea consumului global, în special în China, accentuează presiunile asupra ofertei, deja fragilizată de condiţiile meteo.
Pentru consumatori, preţurile crescute ale cafelei la nivel mondial înseamnă, cel mai probabil, scumpiri la raft.
Producători mari precum Nestlé au anunţat deja creşteri de preţuri şi reducerea dimensiunilor pachetelor pentru a atenua impactul costurilor mai mari. Lavazza şi Starbucks, de asemenea, au evitat să comenteze strategia lor de preţuri în faţa acestei crize.